Povratak

Promjene na koži - dermatitis, ekcem, piodermija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Poštovani, zamina ma što bi ovo bilo? Slika u prilogu. Moja veterinarka kaže da je radi prehrane, pas je kao mali imao gljivice, pa mu mažem to sa plimycolom, promijenili prehranu i ne odlazi već 2 mjeseca. Pojavi se kao nekakva lagana nabubrina, pa ilzliže i dlaku i to. Unaprijed zahvaljujem, lijepi pozdrav. Neno

O: Promjene na koži mogu biti uvjetovane različitim stanjima.

Kod pasa je vrlo čest kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku. Karakteriziraju ga oštećenja površinskog sloja kože. Svrbež može i ne mora biti prisutan. Kontaktni alergijski dermatitis često je posljedica ugriza buha, alergija na travu, te reakcija na proteine iz hrane.

Ekcem se često koristi u opisu bolesnog stanja kože. Očituje se pojavom crvenila.

Ekcemom, u pravilu, najčešće nazivamo dermatozu kojoj ne znamo uzrok. Ekcem najbliže možemo opisati kao upalnu površinsku bolest sa svrbežom, koja počinje crvenilom i osipom. Uzročnici upale kože mogu biti traumatski, infekcijski, toksični, alergijski, parazitarni, gljivični, kontaktni seboroički, atopički i neurogeni.

Piodermija označuje gnojnu upalu kože koja može imati nekoliko oblika. Često obolijevaju kratkodlake pasmine i mladi psi, a različiti čimbenici poput seboreje, šećerne bolesti, debljine, hormonske neravnoteže te paraziratnih i infekcijskih bolesti pogoduju nastanku piodermije.

Dijagnostika i liječenje kožnih bolesti mogu biti veoma zahtijevni, a ovise o primarnom uzroku. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku krema, gela ili masti. Kod težih slučajeva koriste se antibiotici koji se na osnovu bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.

Također se preporuča uzimanje vitamina H koji se još naziva faktorom za dlaku i kožu. Dermanorm kapsule koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake. Indicirane je i upotreba medicinske hrane koja sadrži omega masne kiseline, vitamine C i E, te cink (Hill's Sensitive skin ili d/d, Royal Canine Sensitivity control i Hypoallergenic te Eukanuba Dermatosis).

Svakako preporučam da se obratite veterinaru koji će na temelju kliničkog pregleda odrediti dijagnozu i započeti s terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr