Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa ši-cu. Stara je 15 mjeseci, a prije devet mjeseci primjetili smo promjene na koži oko usta, očiju, bradavičaste kraste koje su se kasnije proširile na uši, ispod vrata i na šapicama. Liječili smo je kod lokalnih veterinara u Zadru, ali bezuspješno, jedina terapija koja je dala neke vidljive rezultate je terapija enroksilom, ali nakon nekog vremena vratili bi se na početak, te se stanje i dalje pogoršava uz jaki svrbež. Osobno sumnjamo na demidikozu. Molimo Vas dajte nam neke smjernice što dalje činiti jer ovo postaje neizdrživo.
Unaprijed hvala,
Dalibor

O: Površinska piodermija je bakterijska infekcija kože koja zahvaća dlačne folikule i epidermis. Najčešće je sekundarna na već postojeći uzrok (demodikoza, šuga, hipersenzitivnost od atopije, hrane, ujeda buhe, endokrinopatija, imunosupresivna terapija, autoimuni poremećaj, juvenilni celulitis, traume i ugrizne rane, strana tijela te deficitarna prehrana). Česta je u pasa, rjeđa u mačaka.

Manifestira se žarišnim, multižerišnim ili generaliziranim područjima na kojima se javljaju promjene i to papule (kvržice), pustule (zagnojeni mjehurići) kraste, ljuskice te alopecije (područja bez dlake). Svrbeža ne mora uopće biti ili ga ima, te je od slabog do vrlo izrazitog. Najčešće izolirana bakterija u koži psa je Staphylococcus intermedius.

Terapija se sastoji prvenstveno od detekcije primarnog uzroka. Infekciju liječimo aplikacijom sistemskih antibiotika minimalno 3 do 4 tjedana i još 1 tjedan nakon potpunog kliničkog poboljšanja. Lokalna terapija je kupka u madicinskom šamponu koji sadrži klorheksidin, etil laktat ili benzoil peroksid. Potporna terapija je aplikacija vitamina i medicinska hrana koja sadrži omega masne kiseline, vitamine pogotovo C i E, te cink ( Hill's Sensitive skin ili d/d, Royal canine Sensitivity control i Hypoallergenic te Eukanuba Dermatosis FP).

Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. opširno je pisala o demodikozi ovdje.

Ja bih Vas uputila na Veterinarski fakultet, Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti, kako bi se eliminirala parazitska etiologija.

Asortiman medicinske hrane dostupan je u ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: