Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo malog SHI-CU psića starog oko 3 mjeseca. Pas ima lošu dlaku i stalno se češe. Prije mjesec dana (odmah nakon kupnje) nakapali smo mu na šiju sredstvo protiv nametnika, pas je redovno cjepljen i uzimao je tablete protiv glista. Psa redovno četkamo najmanje jednom u 5 dana i tom prilikom se pojavljuje nešto kao perut. Jučer mu je veterinar istiskao analnu žljezdu i iznenadio se koliko je puna te nam preporučio hranu HILL's Prescription Diet d/d. Molim vas preporučite kako još možemo pomoći našem ljubimcu da se ne češe te da mu dlaka bolje raste i bolje izgleda. Možemo li preko interneta kod vas naručiti potrebna sredstva za oporavak i HILLS hranu? Hvala, Vladimir

O: Promjene na koži šteneta često počinju kao posljedica pada ionako nedovoljno zrelog imuniteta. Na primjer: stres radi promjene okoline (prerano odvajanje šteneta iz legla), invadiranost kožnim nametnicima, te promjena načina ishrane.

Ljuštenje ili perutanje kože znak je da se u organizmu nešto zbiva (nedostatak nekih vitamina, minerala ili amino kiselina u ishrani). Prhutanje kože vrlo često prati i svrbež (pruritus). Zbog učestalog češanja može se oštetiti koža i nastati bakterijska kožna infekcija. Kod pasa uvijek postoji dobar razlog za češanje, ali ga je ponekad teško točno otkriti. Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, što nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja: alergije (preosjetljivost na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, atopički dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, ugriz pčele), ektoparaziti (krpelji, ušni i kožni šugarci, ubod komarca, buhe,...), infekti (bakterije, gljivice), upala analnih vrećica, upala uha, loše njegovano krzno, psihička stanja (dosada, prinova u obitelji), te bolna stanja izazvana promjenama na koštano-mišićnom sustavu (artritis, displazija kuka).

Točnu dijagnozu može postaviti samo Vaš veterinar nakon temeljitog pregleda kože i dlake.

Osim navedenog, i prehrana je od izuzetne važnosti. Niste naveli kojom hranom ste hranili psića pa ću Vam ukratko dati smjernice glede prehrane štenca male pasmine. Potrebno je samo 10 mjeseci da štene male pasmine dostigne težinu odraslog psa. Ovaj rast je izrazito brz i zahtjeva hranu visoke energetske vrijednosti. U obzir se moraju uzeti i nedovoljno razvijena sposobnost probavljanja hrane, te mala čeljust odnosno mali zubi. Mali psi imaju sklonost da rano u životu počnu taložiti salo. Štene se brzo deblja ako se hrani preko mjere, a to je rizik za pravilan razvoj. Izbjegavajte hraniti svojeg ljubimca pečenom, pohanom ili začinjenom hranom, koja psima često zamiriše ali svakako za njih nije dobar izbor. Mlijeko sadrži laktozu koju većina pasa nakon dojenačke dobi ne može probaviti, te se posljedično javljaju tegobe od strane probavnog sustava. Ako mu želite ponuditi mlijeko, potražite adaptirana mlijeka za pse. Možete mu ponuditi kao dopunu prehrani i neki od fermentiranih mliječnih proizvoda koji ne sadrže laktozu.

Ove proizvode možete pronaći u svim prodavaonicama Pet centra. Psu možete povremeno ponuditi i komadić jabuke ili kuhane mrkve. Što se tiče dehidrirane hrane, izbor je uistinu velik, potrebno je samo da odaberete hranu na kojoj je istaknut naziv Puppy ili Junior (do dobi od 10mj). U prodavaonicama Pet centra pronaći ćete slijedeće hrane: superpremium (Hill's, Eukanuba, Royal Canin i Proplan Purina), premium (Alleva, Bosh, Belcando, Purina Dog Chow i K-9) i ostalu hranu za pse (Pedigree, Chappi, Darling, Friskies, Pet centar). Hranu možete nabaviti u konzerviranom i dehidriranom obliku. I konzerve i dehidrati su kompletni obroci, što znači da sadrže sve potrebne hranjive tvari za pseći organizam, naravno, ovisno o kvaliteti i kategoriji same hrane.

Psima koji su skloni nakupljanju i retenciji sadržaja analnih vrećica, preporuča se i specijalna medicinska hrana. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi imamo medicinsku hranu:

- d/d Hills prescription diet u dehidriranom obliku s patkom, lososom i jajima, te u konzerviranom obliku s jelenom, janjetinom i lososom.
- Sensitivity control Royal Canin u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku sa piletinom i patkom.
- dermatosis formula Eukanuba u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Savjetujem Vam da psića hranite preporučenom hranom od strane veterinara dok se ne sanira problem a kasnije izaberete neku od hrana iz superpremium ili premium programa za štence malih pasmina i to sa lakoprobavljivim sastojcima poput janjetine i riže ili lososa i riže koji se preporučuju onim štencima osjetljivije kože.

Uz gore spomenute hrane superpremium i premium programa nije potrebno dodavati dodatke prehrani; no kod pojave ili sumnje na neki oblik dermatitisa ili kod loše kondicije dlake poželjno je u prehranu dodati biotinske preparate (vitamin H) koji je odgovoran za regeneraciju dlake, kože i rožine u kombinaciji s omega-6 i omega-3 masnim kiselinama, koje su vrlo bitne u regeneraciji kože. Osim toga, svakog psa trebalo bi četkati ili češljati svakodnevno. Svakodnevno četkanje je važno jer na taj način odstranjujete mrtvu dlaku i grubu nečistoću sa psa.

Svakako vodite računa da svom psiću stavite novu ampulicu (zaštitu od buha i krpelja) svakih mjesec dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

Na žalost, za sada Pet centar nema uslugu kupnje on-line niti dostave, ali se nadamo da ćete imati prilike posjetiti neki od naših dućana u Zagrebu ili Osijeku.

OZNAKE: