Povratak

Promjene na metakarpalnim kostima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu, udomljenu, stara je oko 7 god i teška ispod 10 kg, neka mješavina šnaucera i terijera. Odnedavo je počela šepati na prednju lijevu šapu, ali ne stalno, a naročito nakon ležanja, kad počinje hodati. Međutim, i u šetnji se dešava da odjednom počne hodati na tri šape, par sekundi, a onda nastavi normalno. Veterinar ju je pregledao i nema vidljivih povreda, a rtg snimka je pokazala na toj šapi sraštenje 3 metakarpalne kosti (napominjem da joj je ta šapa od kad je znamo malo veća od ostalih). Također nam je rečeno da se to treba svakih 6-8 mjeseci kontrolirati - slikati jer da te deformacije mogu dovesti do karcinoma. Zaista sam se zabrinula. Koliko je to učestala pojava, ako je ta tvrdnja točna?

Napominjem da su ostali nalazi stanja i kondicije odlični.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Dubravka

O: Bolesti lokomotorna sustava obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Hromost ili claudicatio je svaka smetnja u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje.

Ossa metacarpalia ili kosti pesti su kosti prednjih ekstremiteta, koje su ovisno o položaju i životinjskoj vrsti nazvane os metacarpalia primum, secundum, tertium, quartum, quintum (lateralno). U mesojeda nalazimo 5 metakarpalnih kostiju te im je funkcija u osiguravanju normalne pokretljivost donjeg dijela prednjih ekstremiteta.

Problemi vezani za ovu anatomsku regiju uzrokuju bol kod ljubimaca te posljedičnu hromost različita intenziteta i tijeka. Također, ovisno o samom procesu, njegovoj lokalizaciji, uzroku i vremenu djelovanja, problemi se mogu širiti i uzrokovati i druge zdravstvene poremećaje. Tako, ako ljubimac zbog boli štedi jedan ekstremitet, nakon nekog vremena doći će i do atrofije ostalog mišičja tog ekstremiteta.

Stanje se dijagnosticira na temelju kliničke slike te rentgenom. Po potrebi se može učiniti i CT te druge pretrage, kako bi se dobio što bolji uvid u stanje.

U skladu s dijagnozom te trenutnim stanjem ljubimca, veterinar-ortoped će Vas dalje savjetovati.

Također, savjetujem Vam da se i posavjetujete s veterinarima i stručnjacima na području ortopedije na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Isti će biti u mogućnosti procijeniti trenutno stanje ljubimca te Vam, u skladu s njim, dalje odgovoriti, odnosno, dalje Vas savjetovati. Također, oni će Vam moći i odgovoriti na pitanje o učestalosti pojave tumoroznih tvorbi te svih drugih mogućih komplikacija gore navedena stanja ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr