Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mom štenetu od 4 mjeseci na njegovim igračkama koje žvače ponekad ostaje krvavi trag. Je li to povezano s promjenom zubi? Da li psima ispadaju mlječni zubi kao ljudima ili se mjenjaju na neki drugi način?
Nataša

O: U štenaca izmijena mliječnih zubi u stalne započinje u dobi od četiri mjeseca. U trenutku svoga rođenja štenci nemaju zube, a mliječni zubi počinju izbijati u dobi od 25 - 30 dana, da bi potpuno izbili najkasnije do 45. dana starosti. Štenci imaju 28 mliječnih zubi, odnosno 12 sjekutića, 4 očnjaka i 12 predkutnjaka.

Vrlo je bitna prehrana kuje u graviditetu kako bi se odvijala normalna mineralizacija budućih mliječnih zubi još za vrijeme intrauterinog razvoja.

Mliječni zubi do 4. mjeseca života postaju istrošeni i počinju se klimati, te počinju ispadati. Počinju izbijati sjekutići, da bi potpuno izbili do 5. mjeseca starosti. U petom mjesecu starosti vidljivo je izbijanje prvog pretkutnjaka u donjoj čeljusti, a sa 6 mjeseci pojavljuju se očnjaci. Kutnjaci izbijaju posljednji, između 6. i 9. mjeseca starosti. U konačnici pas ima 42 stalna zuba, od kojih su 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 predkutnjaka i 10 kutnjaka.

Za vrijeme izbijanja trajnih zubi često se javlja krvarenje zubnog mesa, što je fiziološka pojava. Ovakvo stanje možete ublažiti preparatima koji smiruju nadraženost zubnog mesa, a možete ih potražiti u našim trgovinama.

Kako pas za vrijeme izmjene zubi ima stalnu potrebu gristi, ponudite mu igračke od tvrde gume, žvakalice od teleće kože i sl.

Vrlo je bitno da povremeno pogledate usnu šupljinu Vašeg ljubimca, kako biste na vrijeme uočili eventualne nepravilnosti u izbijanju zuba (stalni zub je izbio a na istom mjestu se još uvijek nalazi mliječni), plak ili kamenac, te eventualne upalne promjene zubnog mesa. U navedenim slučajevima indicirana je urgentna veterinarska intervencija, kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Prehrana je vrlo bitna, pa Vam svakako preporučujem neku od super premium hrana: Alleva, Hills, Eukanuba, Royal Canin, Pro Plan, koje sadrže i formulu za čišćenje zuba. Uz prehranu je vrlo bitno naučiti psa na pranje zubi, kako bi se održala što bolja higijena usne šupljine, te na taj način spriječila pojava plaka i zubnog kamenca. Četkice i paste za zube možete potražiti u našim trgovinama, kao i ostale proizvode za njegu i higijenu zuba.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: