Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kujica pinča stara 12 god. prvo je počela gubiti dlaku na njušci pa oko oba oka. U zadnje vrijeme pojavljuje se po cijelim leđima okrugla područja promjera oko 1 cm, koja su prvo nalik na krastu (tamnije pigmentiranu), a zatim se počinje ljuštiti i opadati  dlaka. Napominjem da je pod terapijom antihipertenziva već 1 god. te da se hrani s Hill'sovom piletinom. Unaprijed zahvaljujem, Martina

O: Prorijeđenje ili gubitak dlake na pojedinim dijelovima tijela može nastati kao posljedica mehaničke ozljede (trenje, češanje i sl.), autoimunih bolesti, hormonskih poremećaja, neizbalansirane prehrane ili kožnih bolesti.

Gubitak dlake ili alopecija razlikuje se od linjanja jer je karakterizira djelomični gubitak dlake. Nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada. Alopecija može imati više uzroka. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su oni koji narušavaju epidermalni integritet kao što je češanje, udarac, visoka vlaga, prljavština, zapetljana dlaka, kemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature, te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprinijeti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u prehrani (npr. vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovode do poremetnje zaštitne funkcije kože, ali do pada imuniteta organizma. Tako već nedostatak masti u hrani uzrokuje suho perutanje kože, otpadanje dlake, tzv. parakeratozu. Opadanje dlake javlja se kao ograničeno ili kao prorjeđenje dlake cijelog tijela. Koža na bezdlačnim površinama ponekad nije vidljivo promjenjena, ali je vrlo često promjenjene boje i izgleda.

Pojava krasti na promijenjenim mjestima na koži prate različite poremećaje, kao što su bakterijska infekcija kože (pioderma), dermatitis, šuga (uzročnici iz roda Sarcoptes i Cheyletiella), dermatofitoza, lišmanijeza,... Kraste se sastoje od seruma, krvi i upalnih stanica.

Točan uzrok gubitka dlake kod Vaše ljubimice može utvrditi veterinar u veterinarskoj ambulanti, nakon obavljenog kliničkog pregleda te po potrebi briseva kože i izolacije uzročnika.

Kako niste naveli specifično o kojem se hipertenzivu radi, spomenut ću općenite nuspojave spomenutih lijekova: od strane probavnog sustava - proljev, povraćanje, začep, zatim otežano disanje, vrtoglavica, eritemi po koži, svrbež. Da li su navedene promjene posljedica dugotrajnog davanja antihipertenziva morat ćete se posavjetovati sa Vašim veterinarom koji je propisao terapiju. Osim navedenoga, dobro je veterinara obavijestiti o bilo kakvim promjenama ponašanja i općenite kvalitete života Vaše ljubimice, kako bi mogao na osnovu zapaženih promjena prilagoditi terapiju ili po potrebi promijeniti lijek. Često je slučaj kod dijagnosticirane hipertenzije potreba prilagodbe doze lijeka s vremena na vrijeme pa se i preporučuju redovite kontrole krvnog  tlaka kod veterinara.

OZNAKE: