Povratak

Protruzija trećeg očnog kapka ("cherry eye") / Bolesti očiju u pekinezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo malog pekinezera staroga 8 mjeseci i ima navodno treći kapak na oba oka. U veterinarskoj stanici mu je kao napravljen kirurški zahvat s kojim mu je kao to uvučeno unutra i pričvršćeno koncem jer nam je objašnjeno da je to suzna žlijezda i da se to kirurški ne reže, nego samo povlači unutra. Nakon 7 dana to se ponovo pojavilo na oku i kao pukao je konac, no nije mi baš to jasno, budući da pas ima ovratnik i da se stvarno ne grebe niti dira po oku. Što dalje? Budući da mi je žao peseka, ne vjerujem da bi ga trebalo svako malo uspavljivati i šivati mu to natrag unutra i da se to ne može riješiti. Kako vi smatrate da taj problem riješimo? Martina

O: Pekinezeri zbog svoje specifične građe njuške i velikih okruglih očiju, na žalost, obolijevaju od očnih bolesti češće nego druge pasmine pasa.

Od oboljenja karakterističnih za vrstu su najčešći entropion i ektropion.

Entropion se javlja na kapcima (najčešće donjim), a okarakteriziran je okretanjem kapka prema oku, što omogućava trepavicama da naliježu direktno na rožnicu te je tako iritiraju. Kao posljedica može nastati ulceriranje površine oka. Ovo stanje ispravlja se jedino kirurškim zahvatom.

Ektropion, pak, predstavlja suprotno stanje od navedenoga: donji kapak (stanje gotovo nezabilježeno zahvaća gornji kapak) se izvrne, izlažući tada površinu oka, što dovodi do iritacije, infekcije te konjunktivitisa. Blagi slučajevi ovog oboljenja liječe se medikamentozno preporučenim kapima ili mastima za oko, na osnovu nalaza, dok se teži slučajevi ili oni koji se često ponavljaju liječe kirurškim zahvatom.

Sljedeće, s obzirom da su oči pekinezera izbočene, podložnije su ozljedama, a česte su i pojave čireva, katarakte i glaukoma. Čirevi nastaju najčešće posljedicom traume oka, dok se katarakta i glaukom javljaju obično u pekinezera starije dobi. Sva navedena stanja liječe se isključivo pod nadzorom veterinara medikamentozno ili kirurškim zahvatom.

Iako to nije toliko specifično za pekinezera, no i oni obolijevaju od protruzije trećeg očnog kapka ili tzv. "cherry eye", što je slučaj u Vašeg ljubimca. O protruziji trećeg očnog kapka više je pisala Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje. Kao što je kolegica u svom tekstu napomenula, stanje je izliječivo jedino kirurškim zahvatom repozicije žlijezde. Lokalno liječenje antibioticima vrlo rijetko poluči zadovoljavajućim učinkom. Općenito se ovaj zahvat smatra rutinskim, ne traje dugo i minimalne su komplikacije uz eventualnu antibiotsku terapiju kroz nekoliko dana. Obično se postavljau resorbirajući šavovi, no moguće se radi o šavovima koji nisu resorptivne prirode te se skidaju 10. dana nakon operacije ako je proces uredno zarastao.

Zašto je došlo do ponovnog ispadanja trećeg očnog kapka u Vašeg ljubimca, na ovaj mi je način teško odrediti. Moguće je popustio šav uslijed razgradnje konca tkivnim tekućinama ili je sama kvaliteta tkiva trećeg očnog kapka uzrokovala ranije popuštanje šava i otvaranje rane.

S obzirom na nastalu situaciju, svakako se ponovno obratite Vašem veterinaru kako bi procijenio o kakvoj se točno komplikaciji radi te poduzeo odgovarajuće liječenje. Također, za dodatno se mišljenje možete obratiti na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta kod dr. Pirkića, specijaliste oftalmologa. Prilažem Vam i broj telefona centrale kako biste se mogli dogovoriti direktno s doktorom za točan termin pregleda: 01/2390-111.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr