zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo štene maltezera staro 6 mjeseci. Inače je jako vesela, razigrana i prilično vezana za nas odnosno nije nikad do sad bila razdvojena od nas više od nekoliko sati. Namjeravamo ići na more pa nas zanima, koja je najbolja opcija za psa po pitanju vođenja na plažu, odnosno da li je za psa bolje da ostane sam u kući za vrijeme našeg boravka na plaži, ili da je ipak vodimo sa sobom? U našem stanu bez problema ostane sama nekoliko sati, međutim nismo sigurni kako bi se ponašala u nepoznatoj kući i da li bi to bila stresna situacija za nju. Unaprijed se zahvaljujem.
S poštovanjem,  Alma

O: Psi su životinje koje traže fizičku, društvenu i mentalnu stimulaciju. Ako te potrebe nisu zadovoljene, nastaju problemi u ponašanju. Manifestiraju se kao griženje, kopanje, zavijanje, lajanje, ritmično kretanje naprijed-natrag i sl., a predstavljaju znakove dosade ili straha zbog odvajanja. Kako nije moguće predvidjeti kako će štene reagirati u novoj sredini, svakako ćete se morati prilagođavati vezano uz njezine reakcije.

Kako biste smanjili stres dolaska u novu sredinu, odmah joj pokažite njezino mjesto smještajem ležaja i njezinih igračaka u blizini. Prvi dan po dolasku bilo bi dobro da privremeno smanjiti intenzitet druženja dok ste u stanu. Na kratko je ostavljajte samu u nekoj drugoj prostoriji, a nakon perioda odvajanja pustite je u sobu bez ikakvih znakova veselja ili dodirivanja. Na ovaj način ćete joj pomoći da prebrodi odvajanje, a dati će Vam i dobar uvid u snalaženju u novim situacijama i procjeni ovisnosti o Vama. Ukoliko će njoj odgovarati i odlučite se odlaziti na plažu bez nje, u stanu joj ostavite neku zanimljivu igračku kojom će se zabaviti u Vašoj odsutnosti. Možete joj ostaviti i upaljen radio te komad odjeće koja ima Vaš miris na njezinom ležaju. Svaki put kada se vratite, nagradite je omiljenom poslasticom.

No, vjerujem da ćete je poželjeti povesti sa sobom na plažu jer je to nezaboravno iskustvo kako za vlasnika tako i ljubimca. No, ipak, kako blagodati morske vode i sunca ne bi imale veće negativne posljedice po zdravlje ljubimca, potrebo je poduzeti određene mjere opreza. Tako, poznato je da slana voda može biti "agresivna" za osjetljivu kožu i dlaku u pasa. Kako su problemima skloniji štenci, svakako vodite računa da se po kupanju u slanoj vodi ispere običnom vodom čime ćete prevenirati pojavu iritacija kože i učestalog češanja.

Također, trebalo bi prevenirati da ljubimica uzima (pije) morsku vodu. Problem je u činjenici da morska voda izaziva slabost, povraćanje, probavne smetnje (proljev) kod ljubimaca. Iz tog razloga, preporučuje se uvijek uz sebe imati određenu količinu svježe pitke vode kako bi ju uvijek mogli ponuditi ljubimici.

Naravno, problem na moru može predstavljati i štetno djelovanje sunčevih zraka koje može dovesti i do opekotina na koži, odnosno, može dovesti do toplotnog udara. Uz osiguravanje hlada i prikladne zaštite od sunca kako bi se ljubimica kada osjeti da joj je prevruće mogla skloniti na sigurno, vrućine joj po potrebi možete olakšati i prostirkama za hlađenje (Karlie) ili pak maramom za hlađenje (Pet cooler). Za zaštitu njuškice i osjetljivijih dijelova tijela od opekotina od sunca, u Pet centru možete pronaći Elastopad (ICF) Kremu za suhu i ispucalu kožu sa zaštitom od sunca, a za zaštitu mekuši od nepovoljnih utjecaja vrućeg betona, asfalta ili oštrih kamenčića Dr. Clauders Kremu za zaštitu mekuši.

I posljednje, ali ne manje bitno, neki se psi obožavaju kupati i plivati u moru, a neki bježe od vode, bojeći se da ni nokat ne namoče. Svakako preporučujem kupanje i plivanje ako ljubimica to voli, jer je odlična rekreacija. Općenito je poznato kako terapija vodom povećava jačinu, fleksibilnost i izdržljivost mišićnog tkiva čime potpomaže funkcioniranje cijelokupnog sustava za kretanje. Nemojte štene kupati ako je more prehladno ili ako vani puše jaki vjetar, kako se ne bi prehladila ili dobila upalu pluća.

U svakom slučaju, uz osiguravanje osnovnih uvjeta za boravak na suncu i vrućini (zaštita od sunca - hlad, uvijek dostupna svježa pitka voda) dopustite samoj ljubimici da diktira tempo, odnosno, ne trebate je siliti na prekid aktivnosti ukoliko sama smatra da joj nije dovoljno kupanja, plivanja i igranja na plaži.

Uvijek je dobro na mjestu ljetovanja potražiti najbližu veterinarsku ambulantu kako biste, u slučaju potrebe, točno znali kamo se obratiti.

Više o prvom ljetovanju s ljubimcem možete pročitati i pod naslovom Prvo ljetovanje sa psom.

Želim ugodan odmor Vama i Vašoj ljubimici!

OZNAKE: