Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku berskog planinskog psa staru 11. mj. Pošto se do sada nije još počela tjerati zanima me kada je očekivano prvo tjeranje kada se radi o gaint pasminama? U zadnje vrijeme primjetila sam da se učestalije liže i ima intenzivniji miris.
Hvala, Jasna

O: Prvo tjeranje se kod velikih pasmina javlja nešto kasnije, između 10. i 15. mjeseca starosti, pa i s 24 mjeseca starosti, kada je ujedno i završena faza rasta u gigantskih pasmina.

U fazi tjeranja, stidnica postaje edematozna, hiperemična, a javlja se i sukrvavi ili krvavi iscjedak, te intezivan miris koji privlači mužjake. Prije nastupa karakterističnih znakova kuja počinje lizati stidnicu, što će nastaviti intezivnije u fazi kada nastupi iscjedak.

Fiziološki, tjeranje se javlja dva puta godišnje, a u nekih kuja to se može dešavati i svakih četiri ili devet mjeseci. Estrus ili tjeranje kod kuja odvija se u četiri faze. Prva faza spolnog ciklusa ili proestrus u kuja traje oko 9 dana. U to vrijeme se javlja iscjedak crvenkaste boje zbog hiperemije, uslijed djelovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrijevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju maternice i vaginalnog epitela.

Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscjetka je vrlo mala, svijetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60 - 70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do oblikovanja žutog tijela. Ove promjene se odvijaju pod utjecajem progesterona. U ovoj fazi, ako nije ostala gravidna, kujica može imati tzv. lažnu trudnoću koja se manifetira simptomima prave trudnoće (oticanje mliječnih žlijezda, navlačenje igračaka u svoju prostirku i sl.). Tada zbog retencije mlijeka može doći i do upale mliječne žlijezde.

Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona.

Prvo tjeranje može biti slabije, jedva primjetno, a može se desiti i potpuno obrnuto, veoma burno i izrazito tjeranje.

Kako Vaš kujica ima intezivniji miris i češto liže stidnicu, najvjerojatnije je nastupilo ili će uskoro nastupiti prvo tjeranje.

Svakako bih Vam preporučila da se pripremite za tjeranje Vaše ljubimice, odnosno nabavite gačice za kuje i uloške, kako biste spriječili krvarenje po stanu. Pozivam Vas da posjetite naše trgovine, koje u ponudi imaju izvanredne Karlie gačice i uloške, koje su zbog elastičnog materjala vrlo udobne za kuju, a ulošci ne izazivaju apsolutne nikakve alergijske reakcije kože i sluznice, što se često dešava kada vlasnici upotrebljavaju za kuje uloške namjenjene ženama.

OZNAKE: