Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas da mi odgovorite je li moguće da samojetka stara 7 mj. dobije mjesečnicu? Spolovilo joj je krvavo. Uredno jede i nije bolesna, normalno se ponaša. Znam da je pojava krvavog urina moguća kod piroplazmoze, ali ona je ok. Jede superpremium hranu.
Gordana

O: O znakovima tjeranja kod kujice i dobi kada se to događa pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje,  a to vrlo odgovara i opisanim znakovima i dobi u kojoj je Vaša ljubimica.

Izvor krvarenja iz rodnice mogu biti ozljede od parenja, traume, hematomi (krvni podljevi) te adenokarcinomi. Krvarenje iz maternice je posljedica traumatskog oštećenja posteljice (udarac, pad, akt parenja), anomalije posteljice, novotvorevine u tijelu maternice. Manja krvarenja iz maternicu prestaju, ali treba prognozu postavljati oprezno. Kod jačih krvarenja postoji opasnost od iskrvarenja.

Dijagnoza kod krvarenja ili gnojnog sekreta iz spolnih organa životinja postavlja se pažljivim vaginalnim pregledom, pomoću spekuluma ili vaginoskopa.

Liječenja se sastoji od zaustavljanja krvarenja, umirenjem životinje sedativima, tamponadom, podvezivanje krvnih žila, davanjem vitamina K, adstrigensa (tvari koje sakupljaju tekućinu), hipofizana (oksitocin za skupljanje krvnih žila) i adrenalina. Kod jačih krvarenja treba dati infuziju ili, ako je to moguće, i transfuziju.

Krvarenja iz rodnice te gnojni iscjedak liječimo uglavnom lokalno (ispiranje dezinficijensima, tamponiranje, kirurški tretman, podvezivanje vaginalnog tumora, resekcija cista i aplikacija vitamina A i antibiotika).

O simptomima piroplazmoza pisala je kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr.vet.med. ovdje.

Pratite opće ponašanje Vaše kujice. One u vrijeme tjeranja često budu mirnije, padne im imunitet i zato morate biti malo više na oprezu da Vas to ne zavara. Mislim da će ubrzo psi iz okolice Vaše kujice potvrditi sumnju da se radi o tjeranju.

OZNAKE: