Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi kažete kakva su Vaša saznanja po pitanju opasnosti pseće dlake. Naime, imamo maltezera, ali i dvoje djece. Često provode vrijeme u zajedničkoj igri, maženju, a ponekad ga od dragosti i cmoknu. S obzirom na to da ga jako volimo i živimo u malom stanu nisam baš sigurna da možemo izbjeći svaku njegovu dlaku. Čuli smo svakave priče i malo smo zabrinuti. Hvala, Sanja.

O: Opasnosti od pseće dlake kao takve nema, međutim na psećoj dlaci mogu biti jajašca pojedinih crijevnih parazita od kojih je najopasnija pseća trakavica Ehinococcus granulosus.

Za njen opstanak potrebna su dva nosioca. Odrasli oblik trakavice živi u tankom crijevu mesoždera, dok ličinka u drugim tkivima razvija veliku cističnu tvorbu (hidatidu). Ehinokokoza je vrlo rasprostranjena bolest prisutna gotovo u svim krajevima svijeta s umjerenom klimom.

Čovjek se zarazi od psa kojem se jajašca nalaze na krznu. Obično se zarazi dijete u igri i bliskom kontaktu sa psom. Osim toga, zaraza se može širiti i zagađivanjem povrća psećim izmetinama, neopreznim rukovanjem zdjela iz kojih se pas hrani, neopreznim čišćenje pasjeg ležaja.

Jajašca, izbačena iz spolno zrelog članka, dospijevaju na travu. Preko trave, kao vektora, jajašca će preći u prelaznog nosioca. U nosiocu iz jajašca se oslobađa novi oblik mlade trakavice, tzv. onkosfera, koja ima sposobnost probijanja kroz sluznicu i kapilare u samoj sluznici. Kada jednom dospije u krvotok crijeva, krvna struja je nosi prema jetri. Zbog uskih kapilara koji čine kapilarnu mrežu jetre, onkosfera često zaostaje u jetri. Tek u manjem broju slučajeva onkosfera prolazi kroz jetru i nastavlja dalje pratiti tijek krvnog optoka. Slijedom toga dospijeva u pluća, što je slijedeća najčešća lokalizacija, ali i u srce i onda dalje u bilo koji organ ili tkivo. Već nakon nekoliko dana od "gniježđenja" onkosfere, počinje se u njoj stvarati šupljina, najviše na račun nakupljanja tekućine. Ubrzo i tijelo, odnosno okolno tkivo, reagira, stvarajući upalnu reakciju oko rastuće hidatide. U svom razvijenom stadiju, cista nastala razvijanjem onkosfere ima nekoliko slojeva: vanjski sloj je mutan, bez stanica, u njemu se infiltriraju upalne stanice organizma, unutarnji sloj građen je od živih stanica, a tu su i mjehurići ispunjeni bistrom, vodenastom tekućinom.

Hidatida (cista) vrlo sporo raste, ali njen je rast progresivan i nezaustavljiv. Nalazi tijekom kirurških zahvata su pokazali da hidatida potiskuje meka tkiva, a da kost razara. U deset do dvadeset godina, hidatida naraste i do veličine jabuke, ili čak i veća.

Pasja trakavica ne čini štetu za zdravlje toksičnim niti bilo kakvim uplitanjem u normalan čovjekov metabolizam. Najveća opasnost kod pasje trakavice dolazi od mehaničkog pritiska koji se povećava usporedo s porastom ciste u organima i tkivima.

Najsigurnija prevencija je redovita dehelmintizacije psa tj. suzbijanje parazitarnih invazija u pasa, popularno zvano "čišćenje" psa, i svakako održavanje higijene psa tj. njegovog ležaja i osobne higijene (poslje svakog kontakta, igre sa psom, treba prati ruke).

OZNAKE: