franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam smeđu labradoricu po imenu Vegga. Na kraju usnica već duže vrijeme ima nešto crveno. Jedna gospođa nam je rekla da su to pseće žvale pa me zanima treba li ih nečim mazati ili će to proći samo od sebe? Hvala, Daniel


O: Ono što uobičajeno nazivamo žvalama kod ljudi, označava pojavu crvenila, ranica i krasti na području jednog ili oba kuta usana. Takve ranice budu infiicirane bakterijama ili gljivicama i postaju tvrdokorne za liječenje. Moguće je da se i kod psa jave slični problemi. Jedan od uzroka može biti već i učestali mehanički podražaj kuta usana. Stoga obratite pozornost na način kako životinja uzima hranu, odnosno kako žvače različite igračke, "raskove" ili nejestive predmete.

Upala usana u pasa može biti posljedica infekcije koja se proširila iz usne šupljine, parazitarnih i gljivičnih infekcija, kao i autoimunih bolesti kože.

Po toku takva upalna stanja mogu biti akutna i kronična, a manifestiraju se svrbežom, bolom i oteklinom. Ukoliko pas češe takva mjesta, pogoršava promarnu bolest.

Eozinofilni granuloma kompleks u pasa karakteriziraju promjene u obliku nodula ili plaka, a lezije se javljaju u usnoj šupljini, na usnama ili na bilo kojem dijelu kože. Uzrok ovom oboljenju često je nepoznat.

Vašeg ljubimca svakako odvedite na veterinarski pregled kako biste, po točno postavljenoj dijagnozi, započeli s terapijom.

OZNAKE: