dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mene zanima može li se pas znojiti? Naime, neko veče se moja kujica vratila iz duge šetnje. Kako je vani vruće i navečer čim je došla doma napila se vode i legla na pločice, tamo joj je najhladnije. Poslije se premjestila na moj krevet. Vidjela sam da je za sobom ostavila mokre tragove, em po krevetu, em po pločicama, te je voda bukvalno kapala sa nje kada je ustala i to oko područja guze i s prednje strane trbuha. Zanima me je li ta pojava normalna i trebamo li ići kod veterinara? Unaprijed zahvaljujem. Lijepi pozdrav, Lucija


O: Psi se ne znoje na isti način kao i ljudi. Naime, kada se temperatura tijela povisi, bilo kao posljedica povećanja temperature okoline ili kao posljedica pojačanog rada i aktivnosti, tijelo se počinje znojiti. Dakle, pomoću znojenja, tijelo regulira vlastitu temperaturu. 

Kada se unutrašnja temperatura organizma povisi iznad "dopuštenih granica", organizam pokušava takvu temperaturu sniziti na različite načine.

Tako, aktiviraju se znojne žlijezde koje osiguravaju određenu količinu vlažnosti na samoj koži. Ona će početi isparavati što će dodatno hladiti kožu te osiguravati da se temperatura organizma smanji. Kako su kod ljudi znojne žlijezde raspoređene po velikoj većini površine tijela, i znojenje je moguće skoro svugdje zamijetiti. Međutim, najčešće ga možemo primijetiti na području pazuha ili oko obrva.

Koža pasa je nešto drukčije građe. Većina znojnih žlijezda u pasa je locirana na ekstremitetima, oko mekuši. Iz tog razloga, u određenim slučajevima kada se ljubimac znoji (kada pokušava reducirati povećanu temperaturu organizma), moguće je primijetiti vlažne tragove šapa na parketu ili pločicama.
 
U odavanju topline, psi se uvelike koriste i dahtanjem pri čemu su usta otvorena. Naime, na takav način oni osiguravaju da vlažnost sa jezika ispari, dok se ubrzanim disanjem dodatno osigurava ventilacija zraka kroz pluća s posljedičnim isparavanjem, odavanjem topline u okolinu i značajnim hlađenjem organizma.
 
U osiguravanju optimalne temperature i njegovom sprječavanju pregrijavanja sudjeluju i krvne žile. Tako, krvne žile koje su u neposrednoj blizini površine kože, pogotovo na području lica i uški, dilatiraju (proširi se njihov lumen), a sve kako bi se usporio protok krvi te osiguralo njeno hlađenje.
 
U održavanju optimalne temperature tijela psa sudjeluje i sam dlačni pokrov. Naime, njegova uloga jest da sprječava pothlađivanje organizma za vrijeme hladnijeg vremena, odnosno pregrijavanje istog za vrijeme toplijeg vremena.
 
Stoga, iako je njihov mehanizam održavanja optimalne temperature poprilično dobar i učinkovit, na nama je da im pomognemo i spriječimo eventualna pregrijavanja s posljedičnim pojavama zdravstvenih poremećaja.
 
Iz tog razloga, za vrijeme ovih sparnih dana preporučuje se psima mijenjati vodu nekoliko puta na dan, ali svakako izbjegavati prehladnu vodu, kako bi izbjegli upale ždrijela, krajnika i dr. Pas mora imati na raspolaganju mjesto koje će biti zaštićeno od sunca, bilo kućica ili dio dvorišta koji je u hladu, te ograničiti mu igru i aktivnost na suncu, odnosno za vrijeme najvećih toplina.

OZNAKE: