zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U vremenskom periodu od siječnja do ožujka selim u Ameriku i zanima me što sve trebam nabaviti i učiniti da bih svoga psa vodila sa sobom? Je li komplicirano? Inače , riječ je o maloj miješanki pekinezera, oko 5 kg, kastrirana... Nadam se da mi možete pomoći. Hvala!
Lijepi pozdrav, Ivona

O: Prijenos živih životinja preko granice (uključujući kućne ljubimce) podliježe posebnom režimu, uređenom veterinarskim propisima i može se obaviti samo na graničnim prijelazima gdje postoji veterinarska inspekcija. Svaka država propisuje svoje uvjete pod kojim pojedine vrste životinja mogu ući u zemlju.

Prenošenje kućnih ljubimaca koje prati njihov vlasnik preko granice moguće je samo uz posjedovanje potrebne veterinarske dokumentacije o zdravstvenome stanju životinja, pri čemu psi moraju biti označeni mikročipom.

Veterinarska dokumentacija o zdravstvenome stanju životinja ili svjedodžba o zdravlju životinja“ označava veterinarski certifikat ili putovnicu izdanu od ovlaštenih tijela u zemlji iz koje se iznose kućni ljubimci, odnosno dokument kojim ovlašteni veterinar potvrđuje zdravlje životinje te propisano cijepljenje. Ovlašteni veterinarski inspektor (vet. stanica ili vet. ambulanta) s područja na kojem boravite izdat će Vam certifikat, odnosno potrebnu dokumentaciju za ljubimca.

Svakako se savjetujte i s Američkom ambasadom u Hrvatskoj (Ulica Thomasa Jeffersona 2, Zagreb, telefon: 01/661-2200) kako bi Vas uputili u propise države u koju putujete. Aviokompanija kojom ćete putovati dati će Vam informacije o dimenzijama transportnog kaveza, te da li Vaša ljubimica putuje kao "prtljaga" ili može biti sa Vama u kabini. O uvjetima koje morate zadovoljiti prilikom presjedanja, također će Vas uputiti službe aviokompanije.

Nadam se da će Vam putovanje biti ugodno i da ćete sretno i sigurno stići na željenu destinaciju.

OZNAKE: