Povratak

Putovanje s psom u BiH | Nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca i granični prijelazi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imamo psa, čivavu, 11 godina. Svake godine je uredno cijepljen i sve što treba, ima i sve papire, inače smo ga kupili od uzgajivača u Sesvetama gdje je i okoćen. U autu imamo i pojas za pse itd. Moramo li svaki put ići na poseban tzv. dozvoljeni prijelaz kad se vraćamo kući u Hrvatsku iz BiH? Zašto  neki carinik tvrdi da mi uvozimo u RH našeg Ringa, kad je on samo nekoliko sati bio u BiH s nama, a poslije se samo vraća u svoju domovinu Hrvatsku. Zar to nije po zakonu provoz, a ne uvoz, objasnite mi to molim vas ili mi dajte kontakt broj osobe koja mi to može objasniti. Unaprijed zahvalna, Mira

O: Navedena problematika je taksativno objašnjena na stranicama Uprave za veterinarstvo - nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca.

Tako, propisi EU određuju sve parametre za nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca.

Pod nekomercijalnim premještanjem kućnih ljubimaca podrazumijeva se premještanje do 5 kućnih ljubimaca (koji ne moraju biti iste vrste, to npr. mogu biti dva psa i tri mačke), u pratnji vlasnika ili druge osobe koja je odgovorna za njih, uz uvjet da ti kućni ljubimci u trenutku započinjanja premještanja nisu namijenjeni prodaji, predaji drugom vlasniku ili u druge komercijalne svrhe. Njihovo kretanje mora biti potaknuto potrebom kretanja vlasnika ili ovlaštene osobe s kojim najčešće putuju u istom prijevoznom sredstvu.

Prilikom nekomercijalna premještanja ljubimca, isti moraju biti označeni mikročipom (ISO standard 11784 ili 11785), moraju posjedovati EU identifikacijski dokument (putovnica) te moraju biti  cijepljeni protiv bjesnoće.

U skladu s odredbama Uredbe (EU) br. 576/2013 Republika Hrvatska je obvezna provoditi dokumentacijske i identifikacijske preglede kućnih ljubimaca koji su predmet nekomercijalnog premještanja na njeno državno područje iz trećih zemalja.

U Republici Hrvatskoj nadzor nad nekomercijalnim premještanjem kućnih ljubimaca obavljaju carinski službenici.

Tako, kućni ljubimci smiju ulaziti iz trećih zemalja (osim iz Andore, Švicarske, Farskih otoka, Gibraltara, Grenlanda, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Države Vatikanskoga Grada) na područje Europske unije / Republike Hrvatske samo preko graničnih prijelaza koje je u skladu s nacionalnim propisima odredila država članica za potrebe pregleda kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika ili ovlaštenih osoba. Takvi granični prijelazi se nazivaju ulaznim točkama za putnike.

Svaka država članica je obvezna dostaviti Europskoj komisiji popise ulaznih točaka za putnike i oni su objavljeni na mrežnoj stranici Europske komisije.

Uglavnom, korisne informacije o ovoj tematici možete saznati direktno na adresi Uprave za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, Planinska 2a, 10000 Zagreb. Kolege na prije navedenoj adresi raspolažu sa svim specifičnim znanjem te Vam mogu konkretno odgovoriti na sva pitanja vezana uz nekomercijalno kretanje s ljubimcem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr