Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene Njemačkog ovčara staro 50 dana. Čitao sam da štenci koji rastu u slabo osvjetljenoj prostoriji mogu oboljeti od rahitisa. Moje štene je smješteno u garaži veličine 10x5 metara i ima dva velika prozora, tu je smješten 24h, svjetlost je jako dobra ali sunce ne može doprijeti do šteneta, pa ne znam što da radim, ja živim u gradu, a štene mi je smješteno na selu. Tjedno kad stignem odem na dva dana da ga izvedem vani, majka ga hrani, samo što ja moram doći da ga izvedem? Što bih trebao napraviti da ne oboli od rahitisa? Hranim ga Pedigree hranom junior complete (245 g na 24 h na 4 obroka) jer kod nas druge nema za kupiti, dva puta tjedno mu dajem po jedno sirovo jaje i istucanu ljusku od jajeta. 

S dva mjeseca ću mu davati 335 g, dajem dozu za težinu odraslog psa 45 kg znači samo ga hranim s tom hranom. Je li ovo dovoljno i u redu za njega, da li je potrebno jos nešto? I molim vas da mi pomognete koliko bih štene morao DNEVNO i koliko SEDMIČNO izlagati na suncu da ne bi obolio od rahitisa? Ako nisam to u mogućnosti može li se zamjeniti s kakvim vitaminima? Molim vas da mi što prije odgovorite, jako sam zabrinut.
Zahvaljujem, Eli

O: Rahitis se najčešće javlja zbog nedostatka vitamina D koji je jedan od glavnih čimbenika u održavanju koncentracije kalcija u plazmi. Rahitis može nastati zbog nedovoljnog izlaganja šteneta sunčevu svjetlu jer tada ne dolazi do dovoljnog stvaranja vitamina D. Bolest se može razviti i zbog premalog unosa kalcija u organizam. Taj tip rahitisa je hipovitaminski ili vitamin D zavisni rahitis. Drugi tip rahitisa je vitamin D rezistentni rahitis koji nastaje zbog urođenih ili stečenih poremećaja u metabolizmu vitamina D, kalcija ili fosfora.

Vitamin D ima funkciju održavanja koncentracije kalcija u plazmi stalnom te utječe na pravilnu mineralizaciju i demineralizaciju kostiju. On je neophodan za pravilno formiranje i rast kostiju. Kada se poremeti koncentracija kalcija u krvi, kalcij se "izvlači" iz kostiju kako bi se održala njegova ravnoteža u krvi. Na taj način dolazi do oštećenja kostiju i njihova omekšavanja što se u štenadi očituje kao rahitis, a kod odraslih jedinki kao osteomalacija i osteoporoza.

Manjak D vitamina može biti ili usljed nedovoljnog unosa D vitamina u organizam preko hrane ili usljed nedovoljnog izlaganja suncu. Najveći izvor D vitamina su sunčane zrake. Vitamin D3 preko kože ulazi u organizam i nakon niza metaboličkih promjena se može odlagati u kosti. Pri boravku na otvorenom prostoru primaju se UV zrake i bez direktnog izlaganja suncu. Prozorsko staklo ne propušta UV zrake. Stoga Vam savjetujem, kako bi bilo dobro za sveukupan kvalitetniji život Vašeg psa (dakle ne samo vezano uz potencijal za razvoj rahitisa), kada biste ga svakodnevno uspjeli prošetati - barem na kratko.

Rahitis je bolest kostiju štenadi u razvoju, pa štenad koja raste u slabo osvjetljenoj prostoriji može oboljeti od rahitisa. Od rahitisa također, može oboliti štenad koja nema pravilno izbalansiran obrok, jer su osobito osjetljivi na nestašicu kalcija i višak fosfora u obroku. To se često događa kod štenadi hranjene kuhanom biljnom hranom te kruhom i čistim mesom, tj. neadekvatnom prehranom uz nedostatak vitamina i minerala. Tek sada, od 2-og mjeseca starosti na dalje, Vaše štene počinje intenzivan rast i razvoj pa je sada bitno da dobiva kvalitetnu, izbalansiranu hranu uz dodatak vitamina i minerala. Stoga prvih 6 do 7 mjeseci hrani bi trebalo dodavati kalcij i vitamine.

Kao što sam već napomenula, način ishrane važan je u postanku rahitisa pa Vam preporučujem da psića hranite superpremium (Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Pro Plan, Profilum) ili premium hranom (Alleva) i to varijantom za velike ili giant pasmine pasa. Od vitaminsko-mineralnih dodataka preporučujem od Canine Welpenkalk namijenjen štenadi i mladim psima od 6 tjedana do 15 mjeseci starosti. Welpenkalk je indiciran za organizam u razvoju, za stvaranje zdravih i snažnih zuba te za jačanje kostiju.

Kako živite u gradu, sigurna sam da možete pronaći hranu koja će se uklapati u potrebe Vašeg štenca i u Vaše mogućnosti.

Apeliram još jednom na Vas da svojem štencu osigurate i adekvatan prostor za kretanje te svakodnevni kontakt s ljudima.

OZNAKE: