natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam već dugo problem sa psom. Ispod desnog oka ima neku ranu, koja se već dugo gnoji i taj gnoj stalno izlazi, a kad je pušten i kad se igra onda ta gnoj izađe i počne to da krvari. A kada nije pušten, onda se opet gnoji.  Kada hoću to da dirnem on sklanja glavu i počinje da cvili jer ga boli. Veterinar mi je rekao da mu to ispiram hidrogenom, radio sam to, ali nikakve promjene nije bilo, jer nakon što mu stavim  hidrogen na ranu on šapom to skine. Ne znam da mu nije nešto u toj rani (npr. neki trn ili nešto).
Stvarno mi je potrebno stručno mišljenje...

Pozdrav, Đorđe

O: Hidrogen je dobar antiseptik za kožu i sluznice, no u slučaju kada je prisutno gnojenje potrebna je uz dezinfekciju rane i antibiotska terapija. Pristup terapiji antibioticima (lokalno na oboljelo područje ili sistemsko putem tableta) procjenjuje se na temelju kliničkog pregleda i opsežnosti zahvaćenog područja gnojem. Ne bi bilo loše napraviti bris i antibiogram te na temelju dobivenog nalaza liječiti ciljanim antibiotikom.
Samu ranu je potrebno detaljno očistiti od svih mehaničkih nečistoća kao što su dlaka, prašina i prljavština koju pas nanese šapama. Za tu svrhu potrebno je psa sedirati, tj. smiriti tako da dopusti pristup rani (u ambulanti). Okolno područje je potrebno obrijati i temeljito očistiti kako bi se omogućilo što nesmetanije zaraštavanje rane. Također je neophodno psu staviti ovratnik kako bi se i fizički spriječio kontakt šapa sa ranom.
 
Nije isključeno ni postojanje stranog tijela (kao što ste rekli - trna, travke), no zbog dugotrajnosti procesa i gnojenja smatram da bi se strano tijelo već evakuiralo iz rane. U svakom slučaju prilikom obrade rane treba i na to obratiti pozornost.

OZNAKE: