Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Zdravo, sajt vam je fenomenalan. Hteo sam da pitam, mog psa je ujela divlja svinja i ima samo mali ubod u delu buta. Da li treba zašiti rupicu oko 1 cm? Šta uraditi? Unapred hvala, Čarli

O: U susretu lovačkih pasa s divljači, osobito s divljim svinjama, često se događaju razne ozljede, najčešće ugrizne rane, ogrebotine ili razderane rane. Rane mogu biti locirane na ekstremitetima ili na trupu, a ovisno o lokalizaciji, slabije ili jače krvare. Rane su, po definiciji, prekid kontinuiteta kože ili sluznice i mogu biti površinske ili duboke.

Dijelimo ih na posjekotine, razderane, ubodne, zgnječene, zgnječene razderane rane, rane od oružja i ugrizne rane.

Rane nastale ugrizom divljih svinja su zagađene zemljom i slinom divlje životinje i ako se šiju, potrebno je ostaviti dren nekoliko dana da bi se rana mogla ispirati i nakon toga se može sašiti u potpunosti.

Takve rane mogu, po opsegu, biti manje ubodne rane od zuba ili opsežne razderotine.

Kod rana na trupu mogu biti prisutna i oštećenja unutarnjih organa te rupture kompletne  trbušne ili prsne stijenke.

Ugrizne rane su obično praćene jakim nagnječenjem tkiva i vrlo su sklone infekciji.

Ukoliko krvarenje nije obilno, takve rane mehanički očistimo da bi isprali što više nečistoća iz rane, a nakon toga pregledamo ranu. Takve rane znaju često biti vrlo duboke i sastoje se od nekoliko odvojenih kanala ili "džepova ", zato ranu moramo sondirati tupom sondom da bi utvrdili do kuda seže oštećenje tkiva. Nakon toga, odstranimo tkivo koje je previše oštećeno i šijemo ako je moguće.

U pravilu najbolje zaraštaju svježe rane ( samo prva 2- 3 sata nakon povrede), a kasnije se rubovi rane moraju obrezati da se rana osvježi i da bi mogla zarastati.

Šivanje nije uvijek preporučljivo ni indicirano.

Ukoliko je rana prljava, duboka i stvara " džepove" treba ju pustiti da sama zaraste bez šivanja. Ranu treba redovito ispirati i kontrolirati te stimulirati rast novog tkiva, uz obaveznu aplikaciju antibiotika.

Kod ubodnih rana koje ne krvare obavezna je aplikacija tetanus antitoksina.

Ugrizna rana je obično duboka i inficirana jer je divlja svinja u ranu unijela bakterije iz sline, iako se na koži uočava samo rupica u promjeru od pola do 1 cm.

Naizgled male ugrizne rane mogu biti opasne jer vlasnici ne zatraže veterinarsku pomoć odmah, nego za nekoliko dana kada tkivo oko rane počinje oticati, pas postaje bezvoljan i dolazi do povišenja tjelesne temperature. Tada je došlo do infekcije kojoj je žarište na mjestu ugrizne rane, a vidljiva je samo mala ranica na koži koja se brzo zatvorila. Nerijetko se nakon par dana na tom mjestu stvori apces (šupljina ispunjena gnojem, izvana vidljiva kao bolna, topla oteklina)  i tada je potrebna operativna obrada pod općom anestezijom i obaveznom  sustavnom aplikacijom antibiotika.

OZNAKE: