Povratak

Rast i razvoj velikih pasmina | K-9 hrana za štence i odrasle pse

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starog 5 mjeseci. Hranim ga K-9 hranom za štence. U kojoj dobi se može postupno prelaziti na drugu K-9 hranu i koju preporučate? Unaprijed zahvaljujem, Marko

O: Njemački ovčar pripada velikim pasminama pasa, odnosno psima koji kad narastu imaju tjelesnu težinu koja prelazi 25 kg. Upravo iz tog razloga kao i zbog činjenice da velike pasmine pasa rastu određenim intenzitetom i u određenim fazama, hrana bi trebala biti prilagođena dobi i veličini - hrana za štence velikih pasmina pasa. Tako, tijekom faze intenzivnog rasta i razvoja gradi se koštani sustav "maxi" šteneta. Štene dobiva na težini 130 g dnevno i dosegne 50% težine odraslog psa u dobi od 5 mjeseci. U 5. mjesecu života izgradnja koštanih struktura i zglobova je skoro gotova, ali razvoj šteneta je daleko od završetka. Od petog mjeseca štene ulazi u fazu intenzivne izgradnje mišićne mase, a unos energije treba biti strogo kontroliran kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje na težini. Štene staro 7 mjeseci već ima sve stalne zube. Ovakvom hranom štiti se crijevna sluznica zahvaljujući kombinaciji prebiotika (npr. repina pulpa, frukto-oligo-saharidi, manan-oligo-saharidi,...). Hrana osigurava pravilan razvoj koštanog sustava i mišića zahvaljujući ravnoteži: energetska vrijednost / količina proteina, kalcij / fosfor. Osigurana je i zaštita zglobova već u ranoj životnoj dobi zahvaljujući sadržaju glukozamina, kondroitina i Omega-3 masnih kiselina (EPA & DHA) koje imaju i protuupalna svojstva. Ovakvom hranom bi se ljubimac trebao hraniti do cca. 16 mjeseci svojeg života.

Tada bi bilo potrebno postepeno prelaziti na hranu namijenjenu odraslim psima velikih pasmina pasa. Od navedenog proizvođača, to je riječ o K9 Adult Performance ili K9 Adult Maitenance (ovisno o aktivnosti ljubimca).

Više o prehrani štenaca velikih pasmina pasa možete saznati u odgovoru kolegice Sonje Vojnović, dr. med. vet. objavljenom pod naslovom Prehrana za pravilan razvoj štenaca velikih pasmina / K-9 hrana za štene bernskog planinskog psa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr