Povratak

Rast labradora

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim da mi odgovorite koliko bi otprilike trebao biti velik labrador od 4 mj. Naš se hrani Hill's hranom za štence i posebno kuhanim obrocima za njega. Ima 12 kg, ali mi se čini da je nešto niži od ostalih u toj dobi.
Hvala na odgovoru.
Darija.

O: Labrador retriver je pasmina podrijetlom iz regije St. John's Newfoundland. Labrador je pas vesele naravi, zabavan, odan, voli djecu i voli vodu. Zahtjeva dosta kretanja, a obožava plivati.

Idealna visina odraslog mužjaka je 56-57 cm, a ženke 54-56 cm. Visina može varirati 51-61 cm u grebenu. Prosječna težina labradora je 25-36 kg. Zbog navedene visine i težine labradori se svrstavaju u velike pasmine pasa (psi koji u odrasloj dobi teže preko 25 kilograma). Štenetu velike pasmine potrebno je oko 15 mjeseci da odraste. Razvoj skeletnog sustava se odvija u dvije faze. Prva faza je faza odvikavanja od sisanja do 5 mjeseca starosti i to je faza intenzivnog rasta kada štene dobiva 130 grama dnevno i dosegne 50% težine odraslog psa u dobi od 5 mjeseci. Druga faza rasta je od 5 mjeseca do 15 mjeseca života i tada pas dobiva na težini ali sporijim tempom. U toj se fazi razvija mišićna masa i konsolidiraju se koštane strukture šteneta.

Psi, kao i ljudi, variraju u visini i tjelesnoj masi, tako da Vas te stvari ne trebaju zabrinjavati. Bitno je da je pas dobrog apetita, sjajne dlake, zdrave kože i da ima urednu i redovitu stolicu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr