Povratak

Razlika - američki stafordski terijer i pit bull terijer

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Vlasnik sam mladog Američkog staforda. Zanima me koja je razlika između staforda i pit bulla ako uopće ima razlike.
Ivan

O: Američki stafordski terijer spada u 3. FCI skupinu u 3. grupu. To je pas težine 25-30 kilograma. Visina ženki je 43-46 cm, a mužjaka 46-48 cm. Dolazi u raznovrsnim kombinacijama boja. Prije se koristio na farmama, za lov, kao pas čuvar, pas za zaštitu te kao pas za pratnju. Nastao je križanjem buldoga s različitim vrstama terijera.

O Američkom stafordu je pisala kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

O Pit bull terijerima pisao je kolega Ivan Marić, dr.vet.med. ovdje.

FCI ne priznaje Pit bull terijera kao pasminu te je prema tome dosta teško odrediti njihov standard. UKC (United Kennel Club), naprotiv, priznaju američkog pit bull terijera, ali ne priznaju američkog stafordskog terijera.

Pit bull terier je također nastao od buldoga u kombinaciji sa mnogim drugim pasminama terijera. Američki pit bull terijer ima standard gotovo identičan kao i američki staforski terijer. Razlika je u tome da nisu određene granične visine i težine za pasminu, već je jedino bitno da je pas proporcionalan. Također pit bull terier za razliku od stfordskog terijera ima nešto širi stav prednjih nogu i obično jaču muskulaturu u ramenom pojasu.
 
Većinom su razlike između ove dvije pasmine neznatne pa prema tome neki znanstvenici tvrde da je na temelju genetskih istraživanja dokazano da se radi o potpuno istom psu. Ti rezultati najvjerojatnije proizlaze iz gotovo jednakog porijekla ovih dviju pasmina. U pojedinim zemljama se razlikuju standardi za svaku od ovih pasmina, tako da je na nekim izložbama moguće da se ove dvije pasmine zajedno izlažu ukoliko se upišu pod istim imenom, dok se u drugim zemljama radi o dvije potpuno različite pasmine, koje se osim po izgledu znatno razlikuju i po veličini.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr