Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Molim Vas da mi odgovorite što je bolje da stavljam svom psu (westy terieru)? Advantix ampule ili Frontline? Čitam malo po vašim stranicama, ali mi i dalje nije jasno pa me zanima možete li konkretno odgovoriti.
Hvala lijepa, Marina

O: Frontline i Advantix ampulama je zajedničko to da i jedne i druge djeluju protiv buha i krpelja. Jednostavno se nanose (sadržaj ampule se istisne prema uputama, na kožu  vrata ili leđa), a nakon apsorpcije  imaju produžen zaštitni učinak.

Frontline sadrži djelatnu tvar fipronil, koji je insekticid i akaricid iz skupine fenilpirazola. Indikacije za aplikaciju Frontlinea su sprečavanje, suzbijanje i nadzor invazije pasa buhama, krpeljima, paušima i ušima, zatim pomoć prilikom liječenja alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog buhama te  suzbijanje sarkoptoze (šuge ) pasa. Aplicira se na sredini šije ili u međulopatičnom području i to već kod štenadi starosti od 8 tjedana.

Advantix je vrlo djelotvoran insekticid, akaricid i repelent koji u spot-on pripravku sadrži kombinaciju imidakloprida i permetrina. Imidakloprid djeluje protiv odraslih buha i njihovih ličinaka, kao i onih u okolišu nakon dodira s dlakom i kožom tretiranog psa. Permetrin je insekticid/akaricid iz skupine piretroida.  Nakon tretiranja buhe na psu uginu u roku od 24 sata, a naknadna infestacija je spriječena tijekom mjesec dana. Pripravak nanesen na kožu djeluje repelentno na krpelje ili ih ubija. Krpelji koji su na psu za vrijeme aplikacije bit će ubijeni, ali i dalje pričvršćeni. Nakon jednokratnog tretmana repelentni učinak na komarce i papatače traje oko 4 tjedna. Advantix također pomaže u suzbijanju alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama, te umanjuje opasnost prijenosa bolesti posredovanih krpeljima (borelioza, rikecioza, erlihioza) te komarcima (dirofilarioza ) i papatačima (lišmanioza). Aplicira se u međulopatičnom području  i već kod štenadi starosti od 7 tjedana. Preparat ostaje učinkovit ako se pas smoči, pokisne ili okupa, a ako psa treba šamponirati, preporuča se to učiniti prije aplikacije.

Znači, i jedan i drugi preparat su vrlo učinkoviti u suzbijanju ektoparazita, a Vi možete isprobati i jedan i drugi (svaki mjesec jedna aplikacija) te sami odabrati onaj koji smatrate najboljim za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: