Razlozi za povećane vrijednosti masnoće i škroba u stolici pasa
31.Dec.12. Objavio DRAGAN VEŠOVIĆ, DR. VET. MED.
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb
|
U ovom dijelu crijeva se luče i enzimi gušterače odgovorni za probavu škroba, masti i proteina iz hrane. Ako se oni, iz bilo kojeg razloga ne luče ili se luče u manjim količinama, škrob i masnoća u hrani se ne mogu resorbirati u tankom crijevu te se kao takvi stolicom izlučuju. Kako se ovom pretragom može samo postaviti određena indicija za poremećeno zdravstveno stanje, potrebno bi bilo učiniti i sve dodatne pretrage (npr. laboratorijske pretrage krvi, RTG, punkcija gušterače,...). U kombinaciji s prije navedenim pretragama kao i s kliničkom slikom i anamnezom, Vašem veterinaru će biti u mogućnosti postaviti dijagnozu kao i odrediti najprikladniji način tretiranja stanja. U skladu s dijagnozom moći će Vas dalje i savjetovati na koji način osigurati zdravlje i kvalitetu život ljubimca. |