Povratak

Razvoj i povećanje mišićne mase psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pasmina psa je njemački ovčar, star je 12 mjeseci. Zanima me na koji način povećati mišićnu masu kod psa, osim trčanja da li postoji koji drugi način za povećanje mišićne mase kod psa.

Željko


O: Mišići se razvijaju u skladu s rastom i razvojem cijelog organizma. Na njihov razvoj, kao i kod drugih organa i organskih sustava, utječe genetika, hranidba, rad i aktivnost,...
 
Genetika je važna iz razloga što ona određuje kakve su predispozicije organizma po pojedinim organskim sustavima da postigne određene maksimume.

Tako, prikladnom prehranom te pravilnim radom, aktivnostima, vježbama,... moguće je približiti se genetski uvjetovanom maksimumu.

Ovdje bih posebnu važnost naglasio prehrani, prehrani koja mora biti pravilno izbalansirana i prilagođena velikim potrebama organizma za rastom i razvojem, kao i velikim potrebama organizma u pojačanim aktivnostima. Također, veliku važnost treba pridodati i pravilnim i pravilno prilagođenim vježbama, koje za posljedicu mogu osigurati normalno razvijanje cijelog lokomotornog sustava.
 
Više informacija o najprikladnijim načinima vježbanja s ljubimcem možete saznati na adresi različitih udruga za odgoj i edukaciju pasa. Naime, isti imaju različite radne seminare, kao i radne i aktivne učionice za rad s psima i njihovim vlasnicima.
 
Više o razvoju mišićne mase možete saznati i u odgovoru kolegice Silvije Havrle Lovrić, dr. vet. med. ovdje.

 

Također, korisne informacije možete o ovoj pasmini pasa, načinu hranjenja i povećanja mišićne masa i na adresi Kinološkog saveza u Zagrebu, Ilica 61.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr