petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo srednjeazijskog ovčara, 17 mjeseci mu je (29.02.2012), od 9. mjeseca ga šape bole, ali nisu iskrivljene. Imali smo već rotweilera koji je imao rahitis, skroz iskrivljene šape, on se brzo oporavio, ali ovoga već pola godine bole i šepa kad hoda. Izbjegavamo duge šetnje. Davali smo mu d3 kapi, po preporuci veterinara, dali smo mu i 5 velikih kutija c. gag tableta i još ništa. Ne znam što da radimo. Uzgajivač kod kojeg smo ga uzeli kaže da je normalne visine i težine i da je i njegov otac, koji je osvojio mnoge nagrade, isto tako do 2. godine šepao, dok nije prestao rasti. Molim vas, ako možete da nam napišete odgovor. Unaprijed zahvalna, Dajana

O: Srednjeazijski ovčar je pasmina koja se tek od nedavno uvrstila među popis pasmina  Svjetske kinološke organizacije (FCI).  Međutim, ova je pasmina veoma stara i vuče porijeklo od Tibetskog psa prije 4000 godina i potječe dijelom iz južnog Turkmenistana gdje je bila namjenjena za čuvanje ovaca od vukova i ostalih grabežljivaca, ali po potrebi i za obranu ljudi.

Srednjeazijski ovčari su vrlo hrabri samostalani i uravnoteženi psi koji posjeduju veliku sposobnost rada, izdržljivosti kao i prirodni instinkt za teritorij. Zbog svoje prilično robusne građe tijela i velike mišićne i tjelesne mase (mužjaci postižu do 50kg tjelesne težine, a ženke cca 40kg) spadaju u gigantske (kasnozrele) pasmine pasa kojima se rast i razvoj proteže na 18 do 24 mjeseca starosti, a potpunu spolnu zrelost dostižu u 3. godini života.

Iako razvoj koštanog sustava započinje dok su štenci još u maternici, u vrijeme embrionalnog i fetalnog rasta, najintenzivniji (najzahtjevniji)  rast iskazuje se u razdoblju od 5 mj. pa sve do 2. godine. Razvoj koštanog sustava pod utjecajem je hormonalnog sustava, u kojem važnu ulogu ima tireoidea (štitna žlijezda), paratireoidea (nuzštitnjača) i dr.  To su endokrine žlijezde čiji hormoni kontroliraju i utječu na razvoj kostura i nakon rođenja, te na njihovu regeneraciju čitavog životnog vijeka psa. Ravnoteža razvoja i obnavljanja koštanog sustava, odvija se zbog neprekidnog odlaganja kalcija u kosti i iz kostiju za potrebe drugih organa i tkiva, u čemu također vrlo bitnu ulogu igra vitamin D. Neravnoteže u omjeru kalcija, fosfora i vitamina D, rezultiraju bolestima koštanog sustava.

U mladih pasa većih pasmina ponekad se javlja oboljenje cjevastih kostiju, tzv. panostitis (eozinofilni panostitis pasa).  Pretpostavlja se da su kod nekih pasmina u pitanju genetski faktori (njemački ovčari), a nagađa se o više mogućih uzroka (alergijske reakcije, poremećaja vaskularizacije dugih kostiju kod brzog rasta, metabolički poremećaji), no pravi uzrok ove bolesti je i dan danas nepoznat. Poznato je da obolijevaju mladi psi koji intenzivno rastu. Upalni proces zahvaća duge cjevaste kosti nogu ( prednjih ili rjeđe stražnjih nogu), pa se oboljela životinja nerado kreće, jer joj svaka kretnja uzrokuje jaku bol.  Proces može zahvatiti jednu ili više nogu odjednom. Osim što je kretanje otežano bolom, životinja bolno reagira i na umjereni pritisak prstima na oboljelu kost.  Za ovu je bolest karakteristično da se proces naglo aktivira, traje više dana, pa onda znakovi bolesti naglo nestaju, da bi se kroz neko vrijeme ponovno pojavili na istoj ili drugoj nozi. Bolest je dugotrajna i za životinju prilično neugodna, ali psi ipak spontano ozdrave dok završi rast životinje.

Za vlasnika je najvažnije znati da psi ovu bolest prebole bez posljedica, osim ako je upalni proces bio jačeg intenziteta, a štene bilo zahvaćeno u ranoj mladosti. Bolest se dijagnosticira na osnovu kliničke slike, a sumnju bolesti potvrđuje se rengenskom pretragom. Liječenje se svodi na povremeno ublažavanje bolova, ako je šepanje kroz nekoliko dana uporno i vrlo bolno (analgetici tipa Rymadila), te ublažavanje upale. No, najvažnija stavka je mirovanje psa. Osobito treba izbjegavati trčanje uz i niz stepenice, skakanje na tvrdu podlogu oštećuje prednje, a skok u vis stražnje noge. Treba birati mekane terene za igru poput livada i šuma što je više moguće, plivanje je idealna fizička aktivnost.

Najbolji izvor kalcija za štenad je svježi kravlji sir, sirutka, stučene i termički obrađene ljuske jaja, kao izvor vitamina D izvanredan je sirovi žumanjak kokošjeg jajeta ili sirova, potpuno higijenski ispravna juneća ili teleća jetra. Postoje i mnogi komercijalni preparati koji sadrže potrebne vitamine (posebno važni vitamin C i B-kompleks) i minerale (dikalcijev-fosfat, magnezijev-oksid,.. ) koji se mogu dodavati u hranu, neki od njih su Canina Canhydrox Gag tablete, Vetoquinolov Caniviton forte prašak kojih bi uz preporuku Vašeg veterinara mogli dodavati kao potporu rastu Vašem ljubimcu.

OZNAKE: