Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Vlasnik sam štenca crnog ruskog terijera starog tri mjeseca i tjedan dana. Svi uzgajivači, s kojima sam kontaktirao, mi govore da štenca ne držim na klizavim podovima, a pri tomu navode kako su klizavi podovi i parket i linoleum i laminat i keramičke pločice. Kako štenac boravi u stanu, ispada da bih sve podove u stanu trebao prekriti tepisima što mi se čini pomalo apsurdnim. Stoga Vas molim da mi odgovorite što da radim i koje su to podne obloge nepogodne za držanje velikih pasa, odnosno da li ću biti primoran nabavljati veću količinu tepiha?
Hvala,
Mario

O: Svi psi velikih i gigantskih pasmina pasa imaju tendenciju obolijevanja od bolesti zglobova. Većina ovih bolesti nasljedna je, no u razvoju bolesti izuzetnu važnost imaju utjecaji iz okoline koji mogu pogoršati kliničku sliku. Utjecaji iz okoline dovode do nepravilnog prilagođavanja glave kosti i pripadajuće zglobne čahure. Ovo stanje dovodi do razvitka progresivnog artritisa. Štene polagano osjeća bol prilikom ustajanja ili sjedenja, a u zadnjem stupnju bolesti dolazi i do paralize. Crni ruski terijer s težinom od 40 (pa do 65 kg) vrši veliki pritisak i napor za zglobove. Adekvatna prehrana šteneta i polagano dobivanje na težini te primjerena aktivnost dugoročno osiguravaju zdravlje koštano-zglobnog sustava. Dobar razvoj mišića početna je točka za normalan rast koštano-zglobnog sustava, a to štenad postiže primjerenim kretanjem.

Činjenica je da se bolesti koštano-zglobnog sustava češće javljaju u onih pasa velikih pasmina koji se drže u stanovima. Kako je pod stanova i kuća obložen modernim podlogama (od parketa do keramičkih pločica) obično je vrlo klizav, a to dovodi do daljnjeg opterećenja zglobova mladog štenca.

Prije svega, štene velike pasmine ne smije se kretati po sklizavim površinama. Ako Vaša kuća ili stan ima klizavi pod trebali bi ga prekriti tepihom koliko je to moguće bar do godine starosti šteneta. Klizava površina može znatno narušiti razvoj nogu, a za tako nešto je ponekad dovoljan i samo nespretan pad ili poskliznuće. Imajte uvijek na umu kako su mišići štenca mnogo slabiji u odnosu na odraslog psa, a koštane strukture sazrijevaju polako dok su zglobovi mekaniji dulje vremena. Hodanje stepenicama također može biti vrlo nepovoljno za razvoj kostiju, a povećava se i rizik od nespretnog pada.

Osim navedenoga, bitno je da štene velike pasmine nikada ne umarate dugim šetnjama. Dopustite mu da sam odredi granicu svojih potreba za kretanjem i igranjem na otvorenom. Od što ranije dobi učite ga na ogrlicu i povodac, a da Vas slijedi koristite igračke i poslastice; ne koristite silu, osim u neophodnim slučajevima.

Ne igrajte grube igre potezanja sa Vašim štencem. Ne potičite ga na skakanje gore i dolje, skakanje s kreveta, kauča ili iz automobila (od samog početka učite ga da na krevet ne smije te da čeka u automobilu dok Vi ne dođete i spustite ga dolje). Štene uvijek Vi spuštajte sa visokih mjesta koliko god možete. Nemojte mu bacati lopticu za kojom će divlje trčati čime se povećava rizik neopreznog pada već se radije smireno igrajte. Spriječite grublje igranje šteneta s odraslim psima velikih pasmina (nije dobro da bude prevrtan ili srušen od drugih pasa u punoj brzini).

Najbolji način aktivnosti s Vašim štencem je raditi nešto što uključuje razmišljanje. Ovakvo igranje će štene umoriti mnogo učinkovitije nego trosatno trčanje. Učite ga da odgonetne u kojoj ruci držite poslasticu ili ga dajte u potragu za omiljenom igračkom ispod tepiha pokrivača ili slično.

Vrlo je bitno psa velike pasmine održavati u dobroj kondiciji iz razloga što će dobro razvijeni mišići poboljšati kvalitetu života psa ukoliko se pojave neki problemi sa zglobovima.

OZNAKE: