Povratak

Reakcija psa oboljelog od lišmanioze na cjepivo protiv bjesnoće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam psa engleskog setera starog 3 i pol god. Sanapunjenih godinu dana obolio je od lišmanioze. Isprva samo ga liječili nekim homeopatskim pripravcima, a kasnije smo odustali od toga, te ga sada liječimo alopurinolom. Neprekidno već 3 god. Smanjena mu je doza. Svake godine ga redovito cijepimo te smo zamijetili da nakon cijepljenja pas ima reakciju. Naš pas postaje nezainteresiran, čak febrilan, dlaka mu otpada po nogama, glavi, cijeli je u krastama i živim ranama, oči mu suze, oči mu poplave tj više izgleda kao da ima mrenu, ne vidi dobro jer lupa glavom gdje stigne. Ukratko izgleda grozno... i treba mu cca 3 mj da dođe k sebi i da se dlaka oporavi. Kažite mi, molim vas, pošto je cjepivo za bjesnoću obavezno, da li postoji neka alternativa tom cijepivu ili neko blaže? Do sada je primao cijepiva za bjesnoću: RIBISIN, NOBIVAC RABIES, RABIKAL protiv ehinokok. CANIVERM te ostala cijepiva -LEPTOFERM C-I, PARAINFLUENZA PARVOVIRUS VACCINE, EURICAN DHPPi2-L, VANGUARD CPV-L. Najvjerojatnije je on alergičan na neki od svih ovih cijepiva ili kombinacija njemu ne paše s obzirom na bolest. Molim Vas vaš savjet. Unaprijed se zahvaljujem. Mihaela

O: U Hrvatskoj zakon propisuje obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće i dehelmintizaciju (tretman protiv unutrašnjih parazita) s navršena tri mjeseca starosti pa sve do kraja života. Proizvođači cjepiva savjetuju da se ne cijepe ljubimci koji su bolesni, sumnjivi na infekciju, u stanju stresa. Naime, na imunološku reakciji i posljedično stvaranje imuniteta koji će potrajati određeni vremenski period (prema naputcima proizvođača cjepiva) utječu mnogi faktori kao što su hranidba, dob, stres, nasljedni čimbenici, subkliničke bolesti, kondicija, istovremena primjena drugih lijekova te način primjene cjepiva. Dakle, svi prije navedeni čimbenici utječu na kvalitetu stvaranja imuniteta prilikom cijepljenja.


Općenito, nakon svake aplikacije bilo vakcine ili lijeka može doći do reakcije preosjetljivosti na dotični preparat (ili na djelatnu tvar ili na nosač lijeka ili vakcine).  Spomenute reakcije organizma  mogu biti lakše ili teže. Smatra se normalnim ako je pas na dan kada je cijepljen nešto mirniji. Može imati povišenu temperaturu ili je izražena bolnost na mjestu aplikacije cjepiva. Može  dolazi do oticanja njuške ili pojavljivanja "kvrga" po cijelom tijelu. Ponekad se javlja  povraćanje. Do reakcije može doći odmah po aplikaciji cjepiva, nakon nekoliko sati ili u roku od dva dana od cijepljenja.  Najteži oblik reakcije predstavlja pojava anafilaktičkog šoka.

Nažalost, ne postoji alternativa cjepivu protiv bjesnoće. Cijepljenje pasa protiv bjesnoće dopušteno je isključivo onim cjepivima koja su registrirana u Republici Hrvatskoj. Savjetujem vam da se o svemu što se događa s Vašim psom nakon cijepljenja, posavjetujete sa veterinarom koji liječi Vašeg psa i upoznat je sa njegovim zdravstvenim stanjem. Niste naveli da li psa protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti cijepite odjednom ili sa razmakom. Istovremeno cijepljenje može biti preveliko opterećenje za imunološki sustav. Zbog toga se savjetuje da razmak između cijepljenja bude bar 3 tjedna.

Savjet možete potražiti i na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu u Parazitološko-dermatološkoj ambulanti, Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti. Radno vrijeme ambulante je: od ponedjeljka do petka od 9 - 11 sati. Broj telefona ambulante je 01/2390-365.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr