zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dva psa, štenca fox terrijera (wire) kojima je rep jako zavrnut. Čuo sam da veterinari mogu nekim jednostavnim kirurškim zahvatom omogućiti da im repovi stoje ispavno. Kujica (7 mjeseci) je sa pedigreom uvezena iz Italije, a muškić je 5 mjeseci iz mađarskog lega (pedigre u izradi). Pošto su oboje iz vrhunskih legala, namjeravam ih voditi po izložbama. Molim vas ako bi bili ljubazni mi reći koji veterinar u Zagrebu ili Zadru radi te kirurške zahvate za ravnanje repa? Unaprijed se zahvaljuljem vašem odgovoru. LP, Arsen

O: Kod pasmine oštrodlakog fox terijera primjećuje se, ovisno o uzgajivaču i uzgojnoj liniji, pojava više ili manjeg uspravno položenog repa, makar je cilj u uzgoju da se sa vremenom dobe potomci što uspravnijeg repa. Ipak, kako držanje repa ovisi i o stavu psa, a poznato je da su fox terijeri ponosni psi, držanje zavinutog repa ili pak položenog na leđa može biti posljedicom manjka samopouzdanja. Kako ste spomenuli da ste ih nedavno nabavili, moguće će se nepravilnost Vaših psića ispraviti kada prođe period adaptacije na novu sredinu. Od pomoći bi Vam bila i provjera s uzgajivačima o nošenju repa prije dolaska u Vaš dom.

Nažalost, postoji i mogućnost da uzgajivači pribjegnu kirurškom zahvatu kod roditelja koji omugućava nošenje repa uspravno, no ovakva se osobina tada ne prenosi na potomstvo. U prijašnje vrijeme se pribjegavalo i kupiranju repa štenaca, no kako je u današnje vrijeme ovaj zahvat zakonom zabranjen, pri ocjenjivanju na izložbama rep u fox terijera mora biti visoko usađen i uspravno nošen, dobre dužine u odnosu na tijelo i snažan kako bi se sačuvao sveukupan izbalansirani izgled tijela.

Kako je teško na ovaj način procijeniti da li bi zavrnutost repa u Vaših ljubimaca predstavljala grešku na izložbama možete se obratiti kinološkim sucima pri Kinološkom savezu u Zagrebu. Prilažem Vam i broj telefona kako bi se mogli dogovoriti za konzultaciju: 01/ 4846 124, 4846 125.

Kako je po članku 8. Zakona o zaštiti životinja zabranjena djelomična ili potpuna amputacija pojedinih osjetljivih dijelova životinjskog tijela, a kojima se mijenja i fenotipska slika životinje, nemam podataka o veterinarskim ambulantama koje bi vršile takav zahvat.

OZNAKE: