Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Budući da sam postao ponosni vlasnik mladog Rodezijskog gonića, a potreban mi je svaki dobronamjeran i koristan savijet, obraćam se struci odnosno Vama. Molio bih Vas za savjet u vezi veterinarske brige o psu te konkretan savjet o ishrani psa (koja hrana, koja količina, koliko često u danu). Najljepše zahvaljujem na savjetima.
S poštovanjem, Davor

O: Rhodesian Ridgeback pripada u velike pasmine, jer njegova težina kao odraslog psa, kreće se od 29 do 41 kg, a visina od 61 do 69 cm.

Vrlo je bitna pravilna ishrana, ali morate započeti i s odgojem, dresurom i socijalizacijom već u njegovoj ranoj dobi. Ovi psi su vrlo zaštitnički odani svom vlasniku, ali zbog njihove veličine, snage, temperamenta kao i fizičkog i mentalnog razvoja, nužna je velika pažnja i kontrola vlasnika u samom razvoju šteneta.

Koštani sustav se najbrže i najviše razvija u periodu odvikavanja od sisanja, do 5. mjeseca života, do tada štene dosegne i do 50% težine odraslog psa. Da ne bi došlo do problema u razvoju (loše okoštavanje kostiju, prekomjerna težina), štenad treba hraniti super premium suhom hranom od Hillsa, Eukanube i Royal Canina, jer je ova hrana pripremljena i izbalansirana do najsitnije nutricionističke potrebe u razvoju psa. Super premium hrana podijeljena je u više kategorija, od hrane za štenad male, srednje i velike pasmine, od piletine ili od janjetine s rižom za vrlo osjetljive; hrana za odrasle pse, starije, pretile, osjetljive i drugo.
Štene treba dobiti svoju dnevnu dozu u najmanje tri jednaka obroka. U 6. mjesecu života već sami počinju odbijati treći obrok, a kao odrasli pređu na jedan obrok dnevno. Količinu dnevne doze hrane možete pronaći na svakom pakiranju (tabela), koja se mijenja u odnosu na težinu i starost šteneta iz mjeseca u mjesec. Najbolje bi bilo da posjetite Pet Centar gdje će Vam veterinari pomoći u odabiru hrane za psa i gdje ćete saznati još više o ishrani, prevenciji bolesti, čišćenju od crijevnih parazita, preparatima protiv kožnih nametnika, održavanju dlake psa te o higijeni zubi.

OZNAKE: