Povratak

Rimadyl tablete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam psa njemačkog ovčara. Pas ima bolove u kralježnici. Veterinar je preporucio Rimadyl tablete, gdje ih mogu kupiti ili naručiti u Hrvatskoj?
Hvala. Pozdrav, Ivna

O: Rimadyl tablete su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSPUL) iz skupine 2-arilpropionske kiseline, koji se očituju dobrim protuupalnim, analgetskim i antipiretskim djelovanjem. Djelatna tvar ovih tableta jest karprofen. Njegovo djelovanje se očituje u kočenju aktivnosti ciklooksigenaze, sprječavanju stvaranja prostaglandina i tromboksana, a budući da ne ometa aktivnost lipooksigenaze, ne remeti stvaranje leukotriena.

Rimadyl se koristi za:
- ublažavanje znakova upale i bolova pri akutnim i kroničnim poremećajima mišićno-koštanog sustava psa,
- suzbijanje bolova i protuupalno kod postoperativnih edema.

Kod zdravih i mladih pasa početna doza Rimadyla iznosi 2-4 mg / kilogram tjelesne mase na dan, što treba dati u dva jednaka obroka, npr. tabletu od 50 mg za psa teškog oko 35- 40 kg, 2 puta na dan. U slučaju povoljnog kliničkog odgovora nakon sedmodnevnog liječenja treba nastaviti sa Rimadylom i to s pola doze,  tj. smanjiti na 2 mg / kilogram tjelesne mase, 1 put na dan. Preporučene doze ne bi se smjele prekoračiti. Opasnost od nuzučinaka je veća kod vrlo mladih i starih životinja. Ukoliko je tretman Rimadylom nemoguće izbjeći kod takve skupine životinja, treba davati manju dozu i pozorno ih klinički nadgledati (nikad dozu određivati na svoju ruku).

Rimadyl tablete se nalaze na listi lijekova koje se izdaju isključivo na veterinarski recept. Stoga, preparat je moguće kupiti isključivo u veterinarskim ljekarnama ili kod svojeg veterinara uz predočenje veterinarskog recepta. Također, ovaj preparat kao i njegove zamjenske artikle je moguće pronaći u veterinarskim ljekarnama Pet centar trgovina diljem Hrvatske.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr