Povratak

Rješavanje problema pretilosti i veterinarske dijete za regulaciju tjelesne mase

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo koker španijela starog 7 godina. Prije godinu dana sterilizirali smo ga i prešli smo na specijaliziranu hranu za sterilizirane pse (Purina Pro Plan). Udebljao se. Ima 18 kg. Jede 2 puta manje obroke dnevno. Pazimo da se dovoljno kreće. Barem jedna šetnja na dan je između 1 i 2 sata. Međutim, primijetili smo da se kreće sve teže, a nedavno ga je ukočilo u stražnjem dijelu leđa. Sigurna sam da je to posljedica prevelike težine. Trebamo savjet kako vratiti težinu na cca 13-15 kg koliko je standard za pasminu. Kolika je točno dnevna doza hrane koju koristimo kako bi se pas vratio na ormalu? Hvala na odgovoru. Orjena

O: Drastična dijeta u većini slučajeva obično nije potrebna. Najprije treba otkriti uzrok pretilosti. Naveli ste da već dajete hranu za sterilizirane pse koja je laganiji oblik prehrane, ali se životinja i dalje deblja. Treba eliminirati mogućnost debljanja zbog zdravstvenog problema.

Ako nije evidentiran neki zdravstveni razlog debljanju, već je uzrok prejedanje, treba pomno voditi računa o dnevnom unosu energije. Umjesto hrane na raspolaganju cijeli dan organizirajte dnevnu dozu u nekoliko obroka (tri ili više). Hranjenje npr. jednom dnevno može čak izazvati suprotan efekt, zbog gladovanja i skladištenja energije. Metabolizam psa sa praznim želucem se usporava, a kad konačno dobije hranu, probavni sustav razgrađuje hranu previše učinkovito i opet dolazi do prekomjernog energetskog unosa. Uklonite svu hranu sa strane (naročito sa stola jer je najviše masna), kao nagradu možete  ponudite niskokalorične poslastice.

Cilj dobrog i zdravog mršavljenja je postupan gubitak tjelesne težine. Pas bi trebao gubiti 1-2% početne tjelesne težine tjedno.

Ponekad se dešava da se light hranom ne postignu željeni rezultati ili da se, ubrzo nakon završene dijete, tjelesna težina vrlo brzo vrati na onu ''prekomjernu''. Upravo je iz tog razloga koji put bolji izbor hraniti psa medicinskom hranom za pretile pse. U ponudi u našim veterinarskim ljekarnama možete pronaći sljedeće takve hrane:

Royal Canin Obesity (dehidrirana hrana i hrana u konzervi) i Royal Canin Satiety Support (dehidrirana hrana),
Hills r/d (dehidrirana hrana i hrana u konzervi),
Eukanuba Restricted Calorie (dehidrirana hrana i hrana u konzervi).
Također, Eukanuba nudi niskokalorične poslastice - Restricted Calorie Biscuits.

Na svakoj hrani je naznačena količina hrane koju dajete psu na dijeti, količina ovisi o težini Vašeg psa i kaloričnoj vrijednosti odabrane robne marke hrane. Veterinari u našim ljekarnama će Vam rado pokazati navedene hrane koje imamo u ponudi.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr