Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Je li rodezijski gonič prikladan pas za obitelj s djecom?
Marijana

O: Rodezijski gonič (Rhodesian Ridgeback) je velik, snažan i mišićav pas koji je prema FCI klasifikaciji pasmina smješten u grupu 6 (goniči, tragači po krvi i srodne pasmine), sekcija 3 (srodne pasmine).

Rhodesian Ridgeback je danas jedina registrirana pasmina pasa podrijetlom iz južne Afrike. Njihovi korijeni potiču sa Cape Colony u južnoj Africi.

Visina mužjaka je 63-69 cm, a ženki od 61-66 cm. Prosječne težine su 36,5 kg za mužjake, a 32 kg za ženke.

Osobitost ove pasmine je i specifičan rast dlake uzduž leđa, tzv. ridge. Naime, od ramena pa sve do kukova i sapi, u prosjeku 5 cm širine, proteže se simetričan i točno definiran rast dlake u suprotnom smjeru od ostatka dlake. Ova osobitost predstavlja i zaštitni znak pasmine te se nalazi i u nazivu pasmine (ridgeback).

Ova pasmina pasa traži dosta vremena za učenje, kretanje i aktivnosti. Naime, iako je ova pasmina pasa izrazito inteligentna, potrebno bi bilo uložiti puno truda i ispravnog odgoja kao bi ga se usmjerilo prema pravilnom ponašanju.

Ako se odlučite za ovu pasminu, potrebno bi bilo u najranijoj dobi početi s njegovom/njenom socijalizacijom i upoznavanjem s drugim ljubimcima. Pravilan trening jednom tjedno te svakodnevna vježba nužni su dio njegovog zdravog života, kao i eliminiranja eventualnih problema ponašanja u kasnijoj dobi.

Također, za ovu pasminu pasa se navodi da je sposobna izrazito se vezati za svoje vlasnike te iz tog razloga se savjetuje da žive isključivo u njihovoj blizini (u kući ili stanu). Sve druge opcije (npr. držanje u dvorištu,...) potencira njihovu autodestruktivnost i skonost uništavanju. 

Iz gore navedenih razloga, kao i iz razloga što ova pasmina pasa često pokazuje uporno i tvrdoglavo ponašanje, uzgajivači se često opredijele za stručne savjete vodiča iz različitih udruga za odgoj i školovanje pasa.

OZNAKE: