Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog rottweilera starog oko 2,5 mj. Prije 2 tijedna uočio sam da desnu nogu savije jako van pri hodanju i da se na nju jako malo ili nikako ne oslanja. Prvo sam pomislio da se negdje lupio i da će ga proći ali sada isto to radi sa drugom nogom i jedva hoda. Obje noge su mu se savile prema van iako se ova prva malo ispravila. Čuo sam da ta pasmina zna imati probleme sa zglobovima pa sam se još vise zabrinuo. Jede hranu za štence sa svim vitaminima. Molio bih vas za neki savjet jer nije prvi puta da imam tu pasminu i to nisam nikada vidieo.
Unaprijed hvala.
Dalibor.

O: Bolesti lokomotornog sustava obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Najčešća bolest u velikih i teških pasmina pasa je displazija kukova, koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume. Bolest je nasljedna, a tok bolesti je prograsivan.

U mladih pasa je česta pojava i rahitisa, a to je poremećaj metabolizma kalcija i fosfora pri kojem dolazi do nedovoljnog odlaganja mineralnih soli u koštano tkivo organizma u rastu. Panostitis je također bolest mladih pasa velikih pasmina koji intenzivno rastu (najčešće se javlja u njemačkih ovčara i kod pasa u tipu križanaca njemačkih ovčara). To je zapravo upala cjevastih kostiju nogu. Patologija lokomotornog sustava obuhvaća jedno kompleksno područje te kod Vašeg šteneta uzrok nepravilnog kretanja i stava nogu može biti i nešto drugo.

Ovdje sam Vam navela samo najčešće bolesti štenadi, a da bi utvrdili točan uzrok bolesti, otiđite u veterinarsku ambulantu, jer se točna dijagnoza može dobiti jedino pomoću rentgena.

OZNAKE: