Povratak

Sakralizacija / Nalaz pretrage krvi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pinčicu staru 7 godina. Skinula sam s nje krpelja koji se nije napio krvi. Iduće jutro bila je lošije volje nego obično (usporeno hodanje, bezvoljnost). Inače, bila je aktivna dva dana više nego obično, a to podrazumijeva njeno cjelodnevno skakanje i trčanje za lopticom. Kod veterinara krvnom pretragom ustanovljeno je da su joj povišeni LYM + 7.9 10 9/L (1.0 - 4.8); +LY% 79.8% (12.0-30.0); + HCT 0.60 (0.37-0.55), a smanjeni su joj GRA -2.0 10 9/l (3.0-12.0); GR% -20.2% (62.0-87.0); MCHC - 298 g/l (310-340). Temperatura nije bila povišena. Doktorica je ustanovila SACRALISATIO i ne sumnja ne piroplazmozu, ali snimanje kralježnice nije napravljeno te Vas pitam biste li se vi složili s dijagnozom? Dobila je terapiju injekcijama Depedin veyx, Cephalexin, Norocarp 5% i tako još dva dana, s tim da je drugi dan dobila još Cefa cure 200, a treći dan samo Norocarp 5 % i takve tablete po 2 puta dnevno po pola tablete, uz koje je još dobila i Cefa cure 200 po pola tablete dnevno. Bilo joj je bolje (živahnija) već nakon dva dana terapije injekcijama, a otkad sam joj počela davati tablete, ona je bezvoljnija, ali nema problema u skakanju na fotelju, iako je pokušavam spriječiti u tome. Biste li se vi složili s ovakvim načinom liječenja i možete li mi nešto reći o toj dijagnozi? Hvala, Ana

O: Medicinski termin sakralizacija odnosi se na razvojnu abnormalnost kod koje se prvi sakralni kralješci spajaju s posljednjim lumbalnim kralješcima. Ovaj poremećaj može biti povezan i s drugim poremećajima zvanim lumbo-sakralna stenoza i/ili lumbosakralne bolesti. Stenoza se odnosi na suženje prostora između diskova što uzrokuje ubode na živce koji prenose živčane impulse na kukovlje, koljena i donji dio stražnjih nogu, anus i mokraćni mjehur. Blokada ili oštećenje navedenih živaca razultira u njihovoj disfunkcionalnosti kao što je hromost i druge abnormalnosti na bilo kojem mjestu stražnjih nogu.

Terapija ovog poremećaja sastoji se u pravilu od aplikacije lijekova protiv bolova steroidne ili nesteroidne prirode (npr. Depedin, Norocarp) kroz dulji period (po potrebi i 6-8 tjedana) i pošted, odnosno umjerene aktivnosti i kretanja, bez trčanja, naglih pokreta, proklizavanja i sl. Nakon tog perioda lagano se povećavaju aktivnosti kako bi se lokomotorni sustav vratio u normalu. Ujedno, uz ovu terapiju od pomoći su i akupunktura i fizikalna terapija.

Sakralizacija, ukoliko nije klinički manifestna, obično je slučajan nalaz, naročito kod pasa starije životne dobi. Obično se potvrđuje RTG-snimkom, no, moguće je pretpostaviti postojanje ovog problema na osnovu iskustva, a prema općem kliničkom pregledu ljubimca. Vjerujem da se o potonjem radi i u Vašem slučaju, a veterinarka je skrenula pozornost i na taj dio tijela Vaše ljubimice u svrhu prevencije komplikacija.

Vezano uz nalaz pretrage krvi, povećane vrijednosti limfocita ukazuju na prisutnost nekog upalnog procesa u organizmu. Naime, funkcija limfocita je stvaranje globulina, a imaju i važnu ulogu u imunološkoj obrani organizma jer su antitijela pretežno gama-globulini. Organizam ih pojačano proizvodi u situacijama kada je zdravstveno stanje ugroženo različitim bakterijskim, virusnim ili gljivičnim infekcijama, kao i parazitarnim invazijama, a najčešći nalaz povišenih vrijednosti je kod kroničnih infekcija, oporavka nakon akutnih infekcija ili slabije aktivnih žlijezda. Zbog toga je i Vaša veterinarka aplicirala antibiotik.

Granulociti su podvrsta leukocita, obrambenih stanica organizma. Granulociti sadrže specifične granule u svojoj citoplazmi i dijele se prema boji tih granula na: neutrofile, eozinofile i bazofile. Neutrofila ima oko 60%, neobojeni su, sitni te veoma pokretni, sadržavaju niz enzima koji sudjeluju u razgradnji fagocitiranih tvari, kao npr. amilaza, katalaza, nukleaza. Eozinofila ima 2-4 %, manje su pokretni, sadrže histamin i sudjeluju u alergijskim reakcijama, a bazofila ima do 5%, oni sadrže heparin koji sprječava koagulaciju krvi tijekom cirkulacije. Smanjene vrijednosti ukupnih granulocita upućuju na virusnu infekciju te snažan ili prolongirani stres.

HCT ili hematokrit predstavlja volumni udio eritrocita u jedinici pune krvi. Promjene vrijednosti hematokrita prate patološke promjene broja eritrocita i koncentracije hemoglobina. MCHC predstavlja prosječnu koncentraciju hemoglobina u eritrocitu. Glavna uloga hemoglobina je prenošenje kisika iz pluća u tkiva i CO2 iz tkiva u pluća, labilnim vezivanjem kisika i ugljičnog dioksida na dvovalentno željezo hema. Njegove promjene, u odnosu na prosječne koncentracije, ukazuju na hematološke promjene eritrocitne loze uzrokovane različitom etiologijom. Koncentracija hemoglobina je uz broj eritrocita pouzdaniji podatak o hematološkim poremećajima eritroidne loze stanica. Vrijednosti koncentracije hemoglobina i broja eritrocita su povećane u stanjima hemokoncentracije organizma te kod policitemija. Policitemija (eritrocitoza) je ukupno povećanje mase eritrocita i povišeni hematokrit. Povećane vrijednosti hematokrita uz sniženu vrijednost koncentracije hemoglobina mogu upućivati na stanje pojačanog stresa ili pak posljedicom ili za vrijeme pojačanih aktivnosti a kao zahtjev za većim potrebama stanica organizma na kisiku.

Imajte na umu i to kako jedan nalaz određenih povišenih ili sniženih vrijednosti u pretrazi krvi nema osobitog dijagnostičkog značaja. Tek dva uzastopna nalaza viših ili nižih vrijednosti, napravljena u razmaku 3-4 tjedna, mogla bi ukazati na određene zdravstvene probleme. Dakle, osim kompletne krvne slike, kod dijagnostike ponekad je neophodno napraviti i biokemiju krvi, ali i analizu urina, UZV bubrega, mokraćnog mjehura, RTG abdomena, a po potrebi i biopsiju te serološka testiranja.

Svakako, prema trenutnim nalazima pretraga, veterinarka je poduzela primjerenu terapiju, a u dogovoru s njom kroz nekoliko tjedana napravite kontrolnu krvnu sliku kako bi se dobio bolji uvid u zdravstveno stanje Vaše ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr