Povratak

Sarkoptes šuga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam škotskog ovčara starog 8 godina. Prije par mjeseci mu se počela ljuštiti koža i rijediti dlaka pa smo pozvali veterinara koji je rekao da ima šugu, dao mu injekciju (ne znam što) i nekakvu zelenu tekućinu kojom smo trebali mazati zahvaćena područja. U početku se najviše ljuštila koža na glavi, njuška i uši, ali i prednje noge i područje oko njih na trupu. Nakon tog tretmana, stanje se nije popravilo. Ljuštenje se nastavilo, na ušima se čak znaju pojaviti i ranice. Posljednjih nekoliko dana pas pojačano pije i drhti, a malo jede. Osim toga je umiljat i miran kao i uvijek. Moram napomenuti da je to pas koji živi na selu, s ovcama i često je vani u prirodi. Zahvaljujem.

Ivona


O: O najčešćim dermatološkim bolestima možete pročitati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Sarkoptes šuga je najčešća u psa. Uzročnik je šugarac: Sarcoptes scabiei var. canis.

Javlja se kod pasa svih životnih dobi, a često i kod lisice (pa su uzrok zaraze npr. mjesta gdje je lisica ležala) te rijeđe u konja i čovjeka. Parazitira u koži glave i vrata, na mjestima s malo dlake ili bez nje, najčešće oko njuške, očiju i usta, zatim se dalje širi na grudi i trbuh, a u težim slučajevima se može proširiti i na cijelo tijelo. U koži  šugarci buše kanale u kojima polažu svoja jajašca, a hrane se krvlju, limfom i stanicama tkiva. Izazivaju jak svrbež te upalu i crvenilo kože s posljedičnim zadebljanjem površine kože (kao hrastova kora), a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Na promijenjenim mjestima, javljaju ce mali crveni čvorići, papule, vezikule pa i pustule (mjehurići različitih veličina). Pas se češe, te se mogu naći ogrebotine od noktiju, odnosno zuba, na koži psa, zbog grizenja. Kasnije nastaju kraste i dlaka otpada, a koža postaje suha i zadebljala. S vremenom se povećavaju zahvaćene površine. Životinja prestaje jesti, mršavi i anemija postaje sve izraženija. U težim slučajevima može doći i do uginuća. Kod mladih pasa dlaka djelomično otpada i koža se peruta.

Šuga se prenosi  izravno (dodirom) i neizravno (preko zaraženih stvari). Kod ljudi  dolazi do reakcije u roku od 24 sata nakon izravne izloženosti šugarcima. Promjene se očituju u obliku sitnih papula(mjehurića) na rukama i trbuhu, koje intenzivno svrbe, osobito noću, a u pravilu prolaze za desetak dana bez posljedica.

Dijagnoza se postavlja prema simptomima: opadanje dlake, stalno češanje i promjene na koži psa ukazuju na mogućnost šuga. Najsigurnije se dokazuje nalazom larvi i odraslih parazita u uzetoj kožnoj strugotini, no šugarca nije lako naći. Materijal se uzima sa periferije promijenjenih mjesta, gdje su šugarci najaktivniji i gdje ih je najviše.Ponekad je potrebno duboko struganje kože i to na više mjesta. Uzeti materijal se mikroskopski pregleda da bi se isključila demodikoza. U više od polovice slučajeva šugarca uopće ne nađemo. No postavimo li sumnju na ovu bolest, odmah započinjemo s liječenjem.

Prilikom liječenja potrebno je  odvojiti bolesne od zdravih pasa. Nakon toga, preporuča se nanijeti na  kožu međulopatičnog područja preparate Stronghold ili Advocate u obliku ampula.

Ukoliko za 3-7 dana svrbež ne prestane, treba psa  okupati sa pripravljenom otopinom akaricida (Amitraz) koju će pripremiti veterinar i dati vam detaljne naputke o uporabi. Tretira se cijelo tijelo. Jedno kupanje nije dovoljno i treba ga ponoviti barem 3-4 puta u razmacima od 7 dana. Također, treba davati i potpornu terapiju. Boravišni prostor dezinficirati sa 2% Aldesolom te ponoviti nakon 10-14 dana. Tijekom liječenja psa je važno hraniti  kvalitetnom i krepkom hranom. Liječenje najčešće traje 4-6 tjedana.

Vezano uz liječenje Vašeg psa, preporučam vam da kontaktirate veterinara koji Vam je već  liječio psa kako bi ga pregledao i utvrdio da li je dijagnoza pravilno postavljena te po potrebi promijenio  terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr