Povratak

Savjeti o prehrani psa - dehidrat, domaća hrana, žutanjak i svježi sir

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imamo štene koje će 6.11. navršiti tri mjeseca. Ženkica JRT-a. Od uzgajivača smo dobili savjet da je hranimo suhom hranom Eukanubom Puppy koju namočimo u malo vode i omekšana zrna dajemo u obrocima 4 puta dnevno. Kupili smo u Pet centru i dajemo joj od prvog dana kako je došla kod nas jer u Bjelovaru nitko ne drži Eukanubu (?!). Na prvom pregledu kod naše veterinarke dobili smo na poklon Hill'sovu suhu hranu, na kojoj smo pročitali da je za štenad od 1 do 12 mj. Također piše da se polako prelazi ili pomalo dodaje hrani na koju je štene naviklo. Tako joj pomalo stavimo koje zrno u Eukanube. Probava joj je ok i stolica uredna. Uzgajivač nam je savjetovao da joj ponekad stavimo u koji obrok  sirovi žumanjak, a kako je ona mala, jednom u tjedan dana umješamo pola žumanjka u jednom obroku. Je li to malo ili dosta? Molim Vas da nam odgovorite: 1. Koliko puta i u kojoj količni smijemo tj. trebamo davati žumanjak? 2. Smijemo li joj ponekad dodati u prehranu i kravlji sir (jer smo gledali emisiju o štencima na programu Animal Planet u kojoj se preporučuje  kravlji sir s objašnjenjem da je hrana za štence jaka, tj. od nje se brže i naglo razvijaju štenad pa kravlji sir taj nagli razvoj usporava...)? 3. Kuhana piletina ili junetina, koliko često nadodavati u Eukanubu?

4. Preko Pet centra web shopa bi naručili i neke poslastice za našu ljubimicu (npr. Brit Care puppy  i Dr.Clauder's puppy) pa nas zanima da li joj se smije početi davati koji komadić poslastica, barem kao nagrada za nešto što zaslužuje. Ako ne još, kada bi naručene poslastice smijeli dati? Evo, toliko, možda će vam se učiniti previše  suvišnih pitanja, no ne želimo griješiti pa se obraćamo Vama. Naš strah oko toga smijemo li joj i što davati sada je opravdano puno veći  jer smo nedavno izgubili 6-godišnju biglicu - zatajenje bubrega. Naravno, svašta si predbacujemo i nikada nećemo biti sigurni u čemu smo griješili i zašto je nismo uspijeli spasiti? Napominjemo da smo išli redovito na infuzije u Zg. Veterinarski fak. te napravili SVE pretrage. Nalazi na bakterije bili su negativni. Sada smo oprezni, možda i previše, ali... Molim vas da nam odgovorite na ova pitanja kada možete, tj. stignete jer znamo da pisama i pitanja imate sigurno puno, možda i previše.
Unaprijed Vam se zahvaljujemo i sa štovanjem Vas pozdravljamo, oprezna obitelj male slatke Elize JRT-ke

O:
Naravno, normalno je da ste se kao vlasnik psećeg ljubimca našli u dvojbi kako je najbolje hraniti u svrhu osiguravanja optimalnog zdravlja.

Obje hrane koje ste naveli predstavljaju odličan odabir za Vašu ljubimicu, no kakva prehrana njenom metabolizmu najbolje odgovara morat ćete sami vidjeti s vremenom. Kujici, također, u pravilu uz kvalitetan dehidrat nije potrebno nikakvih dodataka prehrani ili kuhani ili sličan obrok. Obrok mekane ili domaće hrane u pravilu neće naštetiti, ali uvijek postoji opasnost da zbog takve konzistencije hrane počne odbijati bilo koju dehidriranu hranu, a također uz mekani obrok, a naročito kuhani, se svakako preporučuje dodavanje i vitamina i minerala, budući da takva prehrana nije izbalansirana svim psu potrebnim sastojcima, a naročito za štene u rastu i razvoju.

Pri davanju "domaće" hrane iznimno je važno da se ne daju otpaci, brza i pržena hrana, slatkiši te bilo koji prehrambeni proizvod koji sadrži umjetne sastojke, bogati su masnoćama, soli ili zaslađivačima. Mnogi znanstvenici smatraju zdravim dodacima prehrani gotovim hranama: čisto meso, rižu, tjesteninu, zobenu kašu, kuhani krumpir, a naročito svježe ili kuhano na pari povrće te svježe voće. Umjerenost pri davanju domaće hrane je najvažnija za pravilnu prehranu u pasa, a posebno treba naglasiti kako se ugljikohidratna komponenta obroka mora prethodno prokuhati ili kuhati na pari jer su kao takvi lakše probavljivi za pseći metabolizam.

Vezano specifično uz žumanjak jajeta, ono se u prehranu ne treba dodavati, no može se. Naročito se preporuča iz razloga boljeg stanja kože i dlačnog pokrivača s obzirom na visoki udio biotina u sastavu jednom do tri puta tjedno u količini jednog žumanjka. Svakako moram napomenuti kako je bitno davati sirovi žumanjak iz kontroliranog uzgoja,a prvenstveno iz razloga zaražavanja bakterijom Salmonelom. Sliedeće, kravlji sir se povremeno može dodavati u prehranu (jednom do dva puta tjedno u jednom obroku). No, oko ove namirnice, naime, ipak očito postoji nekoliko razmišljanja i to suprotnih: kalcij u kravljem siru može dovesti do njegovog prekomjernog nakupljanja u organizmu te remetiti normalan metabolizam sa najvećom komplikacijom kalcifikacijom mekih tkiva. Stoga, bitna je umjerenost u davanju a s obzirom kako se u Vašem slučaju radi o maloj pasmini pasa nemate razloga za zabrinuti se. Nagli rast i problemi koji nastaju iz njega zdravstveni su problem velikih pasmina pasa. I, posljednje, piletina i govedina se isto kao i riba ili puretina mogu kombinirati sa gotovim hranama svakodnevno. Pažnju treba obratiti na činjenicu kako svaka termički neobrađena namirnica predstavlja potencijalni rizik za prijenos oboljenja pa se bilo koje od navedenih mesa mora kratko prokuhati. U tako pripremljeni obrok nije potrebno dodavati začina pa čak niti soli.

Najbolji način prehrane pasa vjerojatno ima najviše mišljenja pa tako i dilema, kako među uzgajivačima, vlasnicima pasa, tako i među znanstvenicima i veterinarima praktičarima. Imajte na umu kako je iznimno bitno u ljubimca pratiti, osim same palatabilnosti, i probavljanje hrane, bez obzira radilo se samo o gotovoj hrani, kombinaciji prehrane ili kuhanim obrocima. Stolica bi trebala biti uvijek ujednačene čvrste konzistencije, količinski ne bi trebala biti veća nego je to količina konzumirane hrane. Isto tako, kujica ne bi trebala imati čujne peristaltičke pokrete od hrane, a tijekom perioda oko 4-6 tjedana dlaka bi trebala ostati sjajna, a koža čvrsta i elastična. Naime, koža i dlačni pokrivač "ogledalo" su zdravlja. Također, prilikom odabira hrane morate, naravno, voditi računa i o dostupnosti na policama trgovina jer se čestim mijenjanjem proizvođača i tipa hrane nerijetko probava vrlo teško ili pak nikako ne stabilizira. I, naravno, promjena hrane mora biti postepena. No, bez obzira na to koju hranu odaberete za svoju kujicu, svakako Vam preporučujem da je ne mijenjate, dokle god je ona dobro prihvaća, a ima urednu stolicu, sjajnu dlaku i sve ostale karakteristike zdravog i sretnog psa. Osim navedenoga, voda uvijek treba biti dostupna kako kujica ne bi žeđala. Nikada ne kupujte hranu u tzv. rinfuzi, prepakiranim manjim vrećicama iz originalnih velikih vreća hrane, jer kod takvih prepakiranih proizvoda nikada ne možete biti sigurni što kupujete, koji je rok trajanja i jesu li očuvani svi hranjivi sastojci.

I posljednje, navedene poslatice možete davati. One jesu namijenjene za pse najmlađe dobi pa su, osim teksturom, prilagođene i sastavom njihovom rastu i razvoju. Iznimno je važno sa odgojem početi čim psić stigne u novi dom, a svakako da je nagrada hranom najučinkovitija u savladavanju kućnih pravila. O osnovama učenja pasa možete više pročitati u odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr. vet. med. Učenje psa poslušnosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr