Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas da mi malo detaljnije obrazložite kako se može učinkovito liječiti seboreja kod psa. Naime moja pekinezerica, stara 3 godine i 4 mjeseca, već više od dvije godine boluje od seboreje (tako su mi rekli veterinari kod kojih sam je vodila na pregled) i liječim je Ceporexom - sirupom ili injekcijama, ali poboljšanje traje svojih mjesec do mjesec i pol dana, a zatim sve ispočetka. Pokušala sam i raznim kremicama, tonicima i sličnim preparatima za vanjsku primjenu, ali bezuspješno. Veterinari su mi rekli da bi to mogla biti posljedica smanjenog imuniteta ili alergije na hranu (hranim je Pedigreom, pokušala sam joj davati Hill's za osjetljivu kožu, ali nije bilo promjena). 

Zanima me koliko je štetno takvo kontinuirano liječenje Ceporexom (jedino joj Ceporex pomogne pa makar i za tako kratko vrijeme) i postoji li neki sličan lijek koji ne bi imao negativne nuspojave.
Unaprijed zahvaljujem, Cecilija

O: U koži pasa se nalaze žlijezde lojnice koje izlučuju sebum, čija je funkcija zaštita integriteta kože i dlake od vanjskih utjecaja. Izlučivanje sebuma regulirano je od strane hormona (hormon štitnjače, progesteron, estrogen i glukokortikoidi).

Seboreja je poremećaj u radu žlijezda lojnica koji karakterizira pojačana deskvamacija i abnormalno lučenje loja. To je subakutna ili kronična bolest nepoznatog uzroka.

Klinički se razlikuju lokalizirani i generalizirani oblik, a prema promjenama na koži dijeli se na suhu i vlažnu seboreju. Bolest se javlja kao primarna ili sekundarna seboreja.

Suhu seboreju karakterizira suho perutanje kože, dok je kod masne seboreje izraženo stvaranje masnih ljuskica, a koža psa ima miris užegle masti. Ukoliko nastane upala seborojičnih predjela kože razvija se seboroični dermatitis.

Vrlo je bitno točno dijagnosticirati o kojoj se seboreji radi i prema dijagnozi provoditi terapiju.

Na pojavu seboreje mogu utjecati različiti hormonski poremećaji, promjene u tonusu vegetativnog sustava, nutritivni faktori i dr. Pomanjkanje cinka i niacina dovodi do kožnih promjena koje nalikuju seboroičnom dermatitisu.

Negativni utjecaj ima i stanje stresa te sezonske promjene temperature. Obzirom da različiti vanjski podražaji mogu izazvati upalu kože, u svakodnevnoj njezi važno je izbjegavati iritantna sredstva.

Primarna seboreja je uglavnom nasljedna i nepoznatog uzroka (idiopatska), a javljala se u mlađih pasa (oko 2. godine starosti). Iz tog razloga, neke su pasmine sklonije ovom poremećaju (koker španijeli, English Springer španijeli, Irski seteri, West Highland White Terijeri, Basset Hounds, Doberman Pinshers...).

Sekundarna seboreja je učestalija od primarne. Ljuskavost je prisutna uz svrbež ili bez njega. Svrbež se javlja kod scabioze, alergije na ugriz buhe, alergije na hranu, nekih kožnih parazita poput Cheyletiellosa, pyoderme i Malassezia. Svrbež nije ispoljen kod demodicose, dermatophytose, smanjene funkcije štitnjače, Cushingove bolesti, nedostatka masnih kiselina i niske vlažnosti okoline u kojoj obitavaju kućni ljubimci.

Upala kože (seboroični dermatitis) nastaje zbog nadražaja nekim agensom (loj promijenjenog sastava, raspadni produkti bakterija, senzibilizacija na bakterije ili njihove produkte, mehanička trauma). U novije vrijeme veće značenje u nastanku bolesti se pridaje gljivicama.

Seboroični dermatitis ima kronični tijek, s fazama pogoršanja koje se javljaju u različitim intervalima.

U liječenju seboroičnog dermatitisa upotrebljavaju se različiti lijekovi koji se nanose na kožne promjene, a u nekim težim slučajevima liječenje se sastoji i od uzimanja lijekova per os. U ovakvu opću terapiju spada uzimanje antibiotika koji se primjenjuju kada je na kožnim promjenama prisutna bakterijska infekcija. Lijekovi kao što su kortikosteroidi u teškim slučajevima mogu dovesti do poboljšanja. U lokalnoj terapiji upotrebljavaju se selenijev sulfid, sredstva koja sadrže sumpor, salicilnu kiselinu i katranski šamponi. Isto tako upotrebljavaju se losioni ili kreme koje sadrže kortokosteroide, ali kroz kraće vrijeme i po preporuci veterinara. Nerijetko se uz bakterije pri seboreji na koži mogu razviti i gljivice. Pri tome životinju treba terapirati antimikotičkim pripravcima.

Dugodlake pse se preporuča ošišati (ili samo skratiti dlaku), kako bi ljekoviti pripravci što lakše penetrirali u kožu.

Bolest ima tendenciju vraćanja, a liječenje može biti dugotrajno i od vlasnika zahtijeva mnogo strpljenja.

Vrlo ju je važno "držati pod kontrolom", što znači da se liječenje provodi u dogovoru s veterinarom.

Uz navedeno, treba paziti na prehranu i probavu, što znači izbjegavati masna i začinjena jela, mesne prerađevine ili slatkiše. Hrana treba biti lako probavljiva s balansiranim udjelom vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina. Stoga Vam preporučam da psa hranite nekim od medicinskih programa prehrane za pse s kožnim problemima (Eukanuba Veterinary Diets', Hill`s Prescription Diet, Royal canin Veterinary Diet).

Pomoć pri izboru hrane, kao i dodatcima prehrani rado će Vam pružiti veterinari u svakoj od ljekarni Pet centra.

OZNAKE: