Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas da mi objasnite točno što se daje psu kada ga se sedira. Imam mopsića starog 17 mjeseci i nisu mu ispala 4 mliječna zubića pa mi je veterinar rekao da ga mora sedirati ili omamiti, a mene zanima da li je to opasno, pošto je moj psić do sada potpuno zdrav i bojim se da ne ostane na stolu. Da li postoji na ta sredstva, koja se daju psima za sedaciju, alergija i kako se daju i da li ga je moguće probuditi iz toga i na koji način? Imam info da su neki mopsići ostali na stolu i nisu se probudili, potpuno zdrav mopsić zbog čišćenja zubića ostao na s tolu i nisu ga uspjeli probuditi. Zato me i zanima koji su to preparati i kako se zovu? Unaprijed zahvaljujem, Samantha

O: Prilikom specijalističkog pregleda, manjeg zahvata poput čišćenja ili vađenja zubića, Rtg snimanja, MT, pregleda usne šupljine, ginekološkog pregleda i slično, ljubimci se moraju sedirati (u određenim državama obavezan postupak) da bi se dijagnostički pregled ili manji kirurški zahvat mogao obaviti sa što manje stresa za životinju. Naime, prilikom držanja i pridržavanja, dok se primjerice želi obaviti Rtg snimak, veterinari, tehničari i vlasnici moraju nešto čvršće (ponekad pregrubo) držati psa ili mačku u određenoj pozi te tada može doćido sekundarnih ozljeda samog pacijenta (nategnuće tetive, napuknuće kosti i slično), a nerijetko "stradaju" vlasnici i osoblje.

Sedativi su preparati koji blago smiruju centralni živčani sistem, povisuju prag podražljivosti živčanog sistema i ne remete njihovu funkciju. Davanjem sedativa ne uspavljujemo pacijenta niti isključujemo bolnost, za razliku od praparata koji u manjoj dozi izazivaju sedaciju, a u povećanoj dozi uzrokuju narkozu (hipnotici kao barbiturati, kloralhidrati).

U veterini se koristi više preparata raznih proizvođača te svaka veterinarska ambulanta koristi, prema svom izboru i iskustvu, određeni preparat.

Također, učinak preparata ovisi i o trenutačnoj uzbuđenosti pacijenta, kada se moraju dati nešto veće doze da bi se postigao učinak. Jedan od uznemirujućih faktora,  koji utječe na dozu, brzinu i duljinu djelovanja sedativa je i bliska prisutnost vlasnika te većina veterinara nastoji udaljiti vlasnike od njihovog ljubimca na kraće vrijeme dok se ne postigne željeni učinak sedacije.

Najčešće kontraindikacije za ne sediranje su graviditet, laktacija, preosjetljivost na djelatnu tvar, poteškoće u disanju, bolesti srca, ozljede lubanje, epilepsija, bolesti jetre i bubrega i drugo, te kod izbora sedativa veterinar uzima u obzir točne podatke, povijest prethodnih bolesti od vlasnika ljubimca i dobivene parametre osnovnog pregleda pri dolasku u ambulantu.

OZNAKE: