Povratak

Sedlasta leđa (lordoza)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
no image


Odgovara:
Neven Šegota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Nedavno sam imao leglo belgijskih ovčara, ostavio sam sebi jedno štene. Štene je divno, roditelji su mu odlični. Jedina mana koju sam primjetio na njemu su sedlasta leđa, kod mame su mu ravna leđa, također i kod oca, s tim da su kod oca malo podignute zadnje noge, nema ni on sedlasta leđa, međutim moj štenac ima. Štenac je trenutno star 4 mjeseca ,interesuje me da li će i on sa razvojem postići ravna leđa, i koje su vježbe za to. Lijep pozdrav, Eldar

O: Lordoza ili sedlasta leđa je deformacija kralježnice koja se očituje ventralnim zakrivljenjem (prema dolje). Uzrok može biti hemivertebra. Ako nema kompresije leđne moždine, neće se pojaviti simptomi. U slučajevima kada deformitet uzrokuje spinalnu kompresiju, simptomi mogu uključivati slabost ili paralizu stražnjih nogu, nestabilnost kralježnice, inkontinenciju stolice ili mokraće, bol, vrtoglavica.  Liječi se operacijom i fizikalnom terapijom.

Savjetujem Vam da odvedete štene u veterinarsku ambulantu. Potreban je rendgenski pregled da se ustanovi ozbiljnost problema. Nakon toga slijedi liječenje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr