Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas ima oko 10-ak godina, mješanac je nižeg rasta i uz to prilično veće tjelesne mase. Prije dva dana je počeo šepati na jednu, a poslije i na drugu stražnju nogu. Kreće se, ali neprestano sjeda ili zastaje na mjestu. Uz to je i dalje raspoložen, jede i valja se po travi i nema nikakvih promjena ponašanja. Veterinar mu je dao nekakve injekcije i to treba primati 3-4 dana, ali nije dobio nikakvu dijagnozu posebnu. Znam da nije jednostavno odgovoriti na neviđeno, ali zanima me što bi to moglo biti? Da li bi to trebalo slikati ili...?
Unaprijed hvala,
Tanja

O: Hromost ili claudicatio je svaka smetnja u normalnoj upotrebi ekstremiteta, a očituje se raznim protuprirodnim pojavama kod kretanja ili stajanja životinje.

Hromost može nastati zbog bolnih procesa (upala u području kože, fascija, mišićja, tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, kostiju, zglobova, limfnih čvorova, živaca, hrskavica), zbog mehaničkih smetnji (kontrakture mišića, tetiva, ligamenata, ankiloza zgloba, lom kostiju), zbog paraliza živaca ili mišića ekstremiteta ili zbog tromboza većih krvnih žila.

Većina oboljenja koštano-zglobnog sustava su manji problemi koji se mogu riješiti sami od sebe mirovanjem. Manja uganuća, istegnuća ili ozljede mišića, većina su ovih problema. Konstantna šepavost, svaka šepavost povezana s traumom i teške šepavosti trebale bi biti pregledane od strane veterinara što prije. Oporavak od navedenih ortopedskih bolesti može potrajati tjednima, pa čak i mjesecima.
 
Treba spomenuti i šapu psa koja ako je bolna, može biti uzrokom šepavosti. Šapa je u pasa sastavljena od 5 prstiju, od njih četiri nosi tjelesnu težinu. Peti prst, ekvivalent ljudskom palcu, smješten je sa stražnje strane i ne nosi težinu tijela. Debeli, grubi jastučić raste na sredini donje strane svake šape, a manji s unutarnje strane svakog prsta. Šepavost koja nastaje zbog boli u šapi je vrlo česta. Infekcije kože između prstiju i oko jastučića, abrazije samih jastučića i razne posjekotine i porezotine mogu rezultirati s boli pa samim time i šepavošću. Frakture metakarpalnih kostiju prstiju također su dosta česte. I na kraju, tumori koji rastu ili iz kože ili baze nokta.

Pretraga na hromost obuhvaća temeljito uzetu anamnezu, inspekciju, palpaciju, dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu te ultrazvučnu pretragu.

Možete se obratiti na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje raspolažu tehnologijom i stručnim osobljem za navedenu problematiku te možete sve pretrage načiniti na jednom mjestu. Kako imaju posebno radno vrijeme, prilažem i telefonski broj centrale Veterinarskog fakulteta pa se možete dogovoriti za termin: 01/2390-111.

OZNAKE: