natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me Vaše mišljenje. Imam mješanca pekinezera (ne znamo oca) starog 6 mjeseci. Prije otprilike tjedan dana je počeo povraćati, a otprilike isto u tom periodu je nastala bol u lijevoj stražnjoj nozi. Dva dana smo ga pustili neka jede travu jer smo mislili da je moguće samo da je neka bol u želucu pa da će ga proći, no nije prolazilo i postao je lijen i nije htio baš niti previše jesti, pretpostavili smo zbog vrućine. Nakon par dana smo mu dali malu dozu linexa i držali smo ga na dijeti, tj.davali smo mu kuhanu rižu i malo pilećih prsa. Nakon toga je prestao povraćati, eto jučer mu je bio prvi dan bez toga. No, noga ga i dalje boli. Pokušava se ne oslanjati na nju i nerado se diže. Što se toga tiče ne znamo što učiniti. Molila bih Vas za neki savjet što se toga tiče. Hvala Vam na utrošenom vremenu.
Srdačan pozdrav. Antonia

O: Ispravno ste postupili s dijetnom prehranom i drago mi je da je to ublažilo, tj. otklonilo simptome povraćanja u Vašeg ljubimca.

Što se tiče same boli u stražnjoj nozi, moguć je niz problema koji mogu uzrokovati bol i šepanje. Veoma mi je teško pretpostaviti što je moglo uzrokovati šepanje kod Vašeg psa obzirom na to da ste naveli malo podataka o okolnostima u kojima se bol javila. Je li pas skakao? Udario se možda, igrao s drugim psom? Je li prije imao takvih smetnji? Ili se bol i šepanje javilo bez ikakvog povoda?
 
Kod malih pasmina pasa dosta često se javlja luksacija patele koja može čak biti i nasljedna. Obično je dijagnoza postavljena kada je pas star 6,7 mjeseci. Nešto češće obolijevaju ženke, a u 25% slučajeva problem je prisutan na oba koljena. Zbog čega dolazi do urođene luksacije patele nije sasvim razjašnjeno, no pretpostavlja se da je to zbog određenih abnormalnosti drugih kostiju kao i ligamentata koje čine koljenski zglob. Vlasnici prvi primjete promjene u stavu kod bolesnog psa. Obično se javlja prolazna bol i prolazno šepanje. Vlasnici opisuju neobičan hod svojih ljubimaca koji nalikuje poskakivanju kao kod zeca. Pas preskače stepenice tako da bolesnu nožicu digne u zrak ili to isto radi u trku –nekoliko normalnih koraka, a zatim nekoliko skokova. Kod urođene lusacije patele šepanje ne nastaje akutno, već postepeno tokom određenog vremenskog perioda. Dakle, radi se o kroničnom problemu za kojeg nije tipična jaka bol i akutno šepanje. Kada kod psa za kojeg znamo da ima luksaciju patele dođe do akutne boli i šepanja moramo obratiti pažnju na druge moguće uzroke takvih simptoma kao što je povreda križnih ligamenata koljena. Ozbiljnost i učestalost šepanja kod ovog oboljenja ovisit će o stupnju luksacije, koju dijelimo u 4 različita stupnja. O tome ovisi i odabir kirurške metode kojom se rješava ovaj problem.
 
Drugi mogući uzrok je odvajanje epifize od glave bedrene kosti. U početku bolesti javlja se šepavost, a kako bolest napreduje i kako životinja dobiva na težini tako se šepanje intenzivira i životinja više ne upotrebljava bolesnu nogu, puno leži i teško se ustaje.
 
Dakako da su mogući i drugi uzroci kao što su uganuća, bol u mišićima, displazije, artroze, napuknuća kostiju i na kraju frakture. Ovisno o postavljenoj dijagnozi pristupa se i liječenju, a dijagnoza se postavlja najčešće na temelju kliničke slike i RTG snimke. Dakle, ako primjetite da Vaš ljubimac i dalje šepa i bol ne prestaje posjetite Vašeg veterinara.

Nikako nemojte pribjegavati davati psu tablete protiv bolova koje su namjenjene za ljudsku primjenu.

OZNAKE: