Povratak

Šepanje na prednjim nogama šteneta velike pasmine i postavljanje dijagnoze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženkicu cane corso od pet i po mjeseci. Ima oko trideset kila i malo mi je počela šepati na prednju lijevu nogu. Čuo sam da je to kod njih normalno zato što brzo rastu pa to tetive ne mogu pratiti. Denis

O: Šepanje je poremećaj u hodanju i pokretnosti kao posljedica boli ili ozljede. Kod jake oštre boli pri kretanju pacijent izbjegava opteretiti zahvaćeni ekstremitet. Blaža i tupa bol uzrokuje šepanje i podnošenje te malo oslanjanje na oboljeli ekstremitet. Bol se može javljati i samo pod određenim pokretima pa ih pacijent izbjegava.

Zahvaćeni sustavi su mišićno-koštani i živčani. Može se javiti u bilo kojoj dobi i pasmini.

Potrebno je ishoditi od vlasnika što iscrpniju anamnezu, simptome, identifikaciju bolnog eksremiteta, da li znaju za kakvu traumu, da li utječe promjena vremena, da li šepa nakon odmora. Također, ako je životinja prije bolovala i ukoliko je liječena, važno je znati kako je reagirala na liječenje.

Nadalje, potrebno je determinirati da li je bol akutna ili kronična, da li se razvija sporo, brzo ili je statična. Zatim, treba obaviti kompletnu kliničku pretragu, promatrati hod, kaskanje, penjanje po stepenicama, izvođenje figura, na primjer osmica...Palpacijom detektiramo asimetriju u mišićnoj masi ili prominiranje kosti. Rukom pokrećemo zglobove počevši na nižim i završavajući na višim zglobovima. Treba ustanoviti nestabilnost, iščašenje, bolnost, preveliku pokretljivost, abnormalne zvukove ako postoje. Područje na koje sumnjamo mora se pregledati zadnje.

Uzroci šepanja na prednjim ekstremitetima u pasa starosti do 12 mjeseci mogu biti sljedeći:

- osteohondroza ramena
- prirođeno iščašenje ramenog zgloba
- izolirani ankonealni izdanak (displazija lakta)
- fragmentirani koronoidalni izdanak
- nepodudarnost lakta
- asimetrični rast kosti
- panostitis (upala pokosnice)
- trauma mekog tkiva, kosti ili zgloba
- infekcija (lokalna ili sistemska)
- hranidbeni disbalans

Posljednja četiri nevedena uzroka mogu uzrokovati šepanje i na stražnjim ekstremitetima.

Štenci velikih pasmina pasa često boluju od panostitisa. To je oboljenje koje je obično prisutno u mladih pasa, uglavnom muških u dobi od 5 do 24 mjeseci. Po tijeku je kroničan, a promjene se sele od jedne kosti prema drugoj i od jedne noge prema drugoj. Uzrok je nepoznat. Dijagnosticire se klinički nalazom šepanja i rentgenskim nalazom povećane gustoće medularnog kanala kosti. O panostitisu je detaljnije pisala kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

U svakom slučaju, savjetujem Vam posjet veterinaru da se isključe drugi navedeni uzroci.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr