Povratak

Šetnje i tjelesna aktivnost pasa / Odgoj psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj pas često dok jedem stoji pred stolom i želi da mu dam moje hrane. Kako ga odviknuti od toga? Koliko puta na dan treba šetati zapadnoškotski bijeli terijer?
Hvala unaprijed,
Maria

O: Svojeg psa trebate izvoditi u šetnju što je više moguće.

Primjerice, u Torinu u Italiji gradske vlasti su propisale da vlasnici pasa svoje ljubimce moraju izvoditi u šetnju najmanje tri puta dnevno.

Međutim, ne postoji pravilo koje bi propisivalo učestalost tjelesnih aktivnosti kućnih ljubimaca. Općenito kažemo da to treba biti često, u skladu sa Vašim mogućnostima.

Psi koji previše vremena borave u kući i koji se rijetko izvode, skloni su debljanju i razvoju specifičnih bolesti.

Da biste Vašeg ljubimca naučili da u vrijeme kada Vi jedete bude podalje od stola, morate se držati nekoliko osnovnih principa u odgoju pasa.

Prije svega je važna dosljednost i nepopustljivost. Zapovjedi koje mu izdajete moraju biti kratke i odlučne, bez povišenih tonova ili Vaših nervoznih reakcija, uvijek morate pokazati da ste Vi vođa, a on podređeni, to su situacije koje pas poznaje instinktivno.

Zapovjed se uvijek izdaje tako da se prvo izgovara ime psa, a onda konkretna radnja, tj. zapovjed. Obično je potrebno ponoviti nekoliko puta da bi se postigao uspjeh. Nakon što pas izvrši zapovjed, treba slijediti nagrada u vidu poslastice, verbalno ga pohvalite, a možete ga i pogladiti. Nemojte psa nikako fizički kažnjavati jer cijeli postupak može biti uzaludan.

Ukoliko niste sigurni da možete dobro obaviti proceduru odgoja Vašeg psa, kontaktirajte Vaše lokalno kinološko društvo, gdje Vam mogu dati informacije u vezi tečajeva i školovanja pasa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr