Povratak

Shema i kalendar cijepljenja štenaca / Interval između cijepljenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Kod kuće imam psa, psa sam uzeo prije 2 mj. Ja sam pročitao da se psa treba cijepiti u 7 tjednu. Pa me zanima dali nije prekasno za cijepljenje? Znači psa iznad 2 mjeseca se samo dva puta cijepi, a one ispod 2 mjeseca 3 puta cijepi? Zanima me dok se psa cijepi, odmah se u jednom danu cijepi protiv  štenećaka, hepatitisa, parvoviroze, adenovirusa i leptospiroze i koliko to košta? Pri kojem se cijepljenju 1. ili 2. plaća troškovi putovnice i koliko to košta? Hvala na odgovoru. Neven


O: Kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med pisala je o cijepljenju štenaca na Prvo čišćenje šteneta od unutarnjih parazita. Jedno od najvažnijih mjera zaštite pasa od zaraznih bolesti je  cijepljenje i svaki vlasnik treba režim cijepljenja provesti u dogovoru sa svojim veterinarom. Svrha cijepljenja je stimulacija humoralnog i/ili staničnog odgovora imunološkog sustava u stvaranju imunološke memorije, koja će kod izlaganja bolesti zaštiti životinju. Cijepimo samo zdrave pse uredno čišćene od vanjskih i unutarnjih parazita. Psi s povišenom tjelesnom temperaturom, imunodeficijencijom, kroničnim bolestima i dr., ako se i cijepe, neće pravilno reagirati na cijepivo i stvoriti pravilan imunološki odgovor.


Štenci se prema  shemi cijepe s 8, 12 i 16 tjedana starosti polivalentnom vakcinom protiv štenećaka, parvoviroze, leptospiroze i hepatitisa. Interval između prve i druge vakcinacije treba biti između 3-4 tjedna, jer vakcine mogu interferirati jedna sa drugom, što znači da na taj način može doći do uništavanja atenuiranog virusa koji se nalazi u cijepivu, pa ne dolazi do imunološkog odgovora odnosno do stvaranja imuniteta.

Kada apliciramo cijepivo  štenetu starom 7 tjedana, koje još uvijek ima relativno visok titar maternalnih antitijela, koja interferiraju sa imunološkim odgovorom malog organizma pa  na neki način neutraliziraju cijepivo. Cijepljenje protiv infekcije corona virusom može vlasnicima obaviti prema osobnoj želji . Većina se ne odlučuje za ovo cijepljene. Ako se vlasnici odluče, coronu cijepimo nakon svih nabrojenih cijepiva znači u dobi od  17 do 18 tjedana.

U Hrvatskoj zakon propisuje obavezno cijepljenje pasa protiv bjesnoće i dehelmintizaciju (tretman protiv unutrašnjih parazita) s navršena tri mjeseca starosti, pa sve do kraja života, naravno zakonska je obveza i mikročipiranje pasa.

Uobičajeni postupak dehelmintizacije pasa je da se štenad prvi put tretira Banminth pastom u dobi od 10 dana. Postupak se ponovlja u dobi od 20 i 30 dana, te u životinja starih 8 i 12 tjedana svakih 14 dana.  Od 6-tog mjeseca na dalje pse valja dehelmintizirati svaka 3 mjeseca. Banminth pastu možete nabaviti u našoj veterinarskoj ljekarni u Pet Centru i potrebno je imati veterinarski recept. Za cijene cijepiva kao i mogučnost izdavanja putnice obratite se u veterinarsku ambulantu koja Vam je u blizini.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr