Povratak

Shiba - karakteristike pasmine

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me pasmina shiba inu. Voljela bih znati detaljnije karakteristike tog psa te da li shiba može biti u stanu i prvi pas (odnosno vlasnik psa da bude bez iskustva), zanima me imaju li miris jer na pojedim stranicama sam pronašla informacije da nemaju uopće miris, dok na nekima piše kako je miris izražajan, ostavljaju li svakodnevno mnogo dlake po stanu? Unaprijed hvala. Srdačan pozdrav, Lucija

O: Pasmina Shiba je pasmina pasa koji svoje podrijetlo vuče još iz Japana. Prema svjetskoj kinološkoj federaciji (FCI - Federation Cynologicque Internationale) ova je pasmina pasa katalogizirana u Grupu. 5 (špic i primitivni tip pasa), Sekciju 5 (azijski špicevi i srodne rase). Karakteriziran je kao lovački pas za ptice i male životinje te kao pas za pratnju.

Po svojoj veličini, pripada malim pasminama pasa - visina mužjaka 39,5 cm, ženki 36,5 cm (FCI tolerancija za visinu je 1,5 cm više ili niže od prije navedenog). Konstitucija mu je snažna, jaka, kompaktna i mišićno dobro razvijena. Prosječna težina odrasla mužjaka se kreće oko 10 kg, a odraslih ženki oko 8 kg. Ima kratku gustu dlaku crvenkaste, crne ili oker boje s bijelim područjima oko njuške, na obrazima, ispod njuške i po vratu, prsištu, unutarnjoj strani nogu, području trbuha te donjoj strani repa - Urajiro. Općenito gledano, potrebno bi bilo ovu pasminu redovito četkati. Naime, iako je uvriježeno mišljenje o izmjeni dlake dva puta godišnje, mnogi vlasnici ove pasmine pasa navode da se mijenjanje dlake (linjanje) često zna prolongirati i na više tjedana nekoliko puta godišnje. Također, smatra se da ova pasmina i nema neki specifičan (neugodan) miris. Međutim, to se dovodi u vezu s mnogim drugim stvarima, kao što su prehrana, zdravstveni poremećaji, genetske osobitosti legla...

Ova pasmina pasa je iznimno inteligentna pasmina s visoko izraženim osjećajem percepcije okoline. Temperament je u korelaciji sa samim leglom kao i sa kvalitetnim i dostatnim radom vlasnika s ljubimcem. Stoga, uz prosječan rad i aktivnost na dnevnoj osnovi, moguće je imati ovu pasminu pas u stanu.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se obratite i na adresu Hrvatskog kinološkog saveza, Ilica 61, Zagreb ili na broj tel. 01/4846 124, 01/4846 125, 01/4846 126. Kolege na prije navedenoj adresi (kinološki suci) posjeduju sva znanja vezana i uz navedenu pasminu pasa te Vam mogu meritornije odgovoriti na sva Vaša pitanja. Također, na njihovim adresama se organiziraju i sastanci klubova pojedinih pasmina kao i skupina pasmina, što Vam bitno može olakšati u dobivanju svih potrebitih informacija vezano uz ovu pasminu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr