franjo_hrgota


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imamo kujicu shih tzua staru 9.mjeseci. Prije 4 dana nakon šetnje, tijekom večeri počela je roktati  što je dovelo do povraćanja bijele guste, rastezljive sluzi. Otežano je disala te smo se odmah uputili našem veterinaru. S obzirom na to da je prije svega bila u šetnji, posumnjalo se da joj je travka ušla u nozdrve ili kod tonzila. Uspavali su je, ali pregledom se nije ništa otkrilo. Dva dana je bila na infuziji, dobivala vitamine i reglan. Treći dan smo joj počeli davati više manjih obroka koje uslast pojede. Kako nema temperaturu i prilično je razigrana, osim kad je uhvati napadaj roktanja podvije rep i legne. Ovo stanje traje još uvijek kroz dan i noć. Redovito je primila sva cjepiva, čipirana, sterilizirana sa 6.mj. starosti. Hranimo je Royal Canin Mini Junior hranom te kuhanim pilećim mesom, mrkvom, celerom, bijelom ribom, maslinovim uljem, rižom sve bez ikakvih začina. Do sada nije imala zdravstvenih  problema. Urin bistar, stolica uredna. Ovo roktanje uopće ne sliči prijašnjem „hrkanju“ u snu koje je specifično kod ove pasmine.

Ljubazno Vas molim za Vaše mišljenje.

Srdačan pozdrav, Nives

O: Shi-tzui spadaju u brahicefalične pse, što znači da su u određenom stupnju skloni respiratornim problemima. Oni imaju skraćen nos (kao i cijelu lubanju) pa im je disanje otežano. Problemi ove prirode naglašeni su naročito ljeti, s obzirom na to da se psi ne znoje, već višak topline odaju dahtanjem.

Kod ovih pasa čest je brahicefalični sindrom koji podrazumijeva suženje nosnica, produženo meko nepce, kolaps larinksa i povećanje laringealnih sakula. Svaki od ovih elemenata otežava disanje, najčešće u situacijama kada su životinje pod stresom, kada im je vruće, kada su izložene tjelesnim naporima i sl. Osim toga, povećan je rizik od srčanog udara. Psi mogu biti zahvaćeni različitim stupnjevima ovog sindroma, od blagih poteškoća koje se manifestiraju glasnim disanjem, hrkanjem i drugim zvucima do težih slučajeva kada se pas brzo zamara, a može i kolabirati nakon određenog napora. Simptomi se pojačavaju po ljeti, naročito kada je jako vruće i vlažno vrijeme.

Kratkotrajno, pse se može medikamentima tretirati radi smanjenja poteškoća, međutim dugoročno rješenje za anatomske deformacije jedino je kirurška korekcija. Smatra se da je uspjeh kirurških zahvata veći ukoliko se provedu što prije nekon uočenih poteškoća.

Preporučujem da nastavite suradnju s Vašim veterinarom i razgovarate sa njime o svim aspektima problema.


OZNAKE: