sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Može li sibirski haski boraviti vani i kakvu temperaturu može podnijeti? Koja je najbolja hrana za tu pasminu, šampon za njegu dlake, koje četke...?
Unaprijed hvala, Ana

O: Sibirskog haskija je uzgojio narod Chukchi iz sjeveroistočnog Sibira. Namjena mu je bila vuča saonica, a korišten je i za lov na jelene kao gonič. To je radni pas uzgojen za preživljavanje u polarnim uvjetima.

Vrlo su aktivni, razigrani i vezani za svog vlasnika. Izuzetno su energični, pogotovo dok su mladi, a često znaju biti i dosta samovoljni. Sa djecom su dobri, a prema strancima često prijateljski nastrojeni. Vrlo su prilagodljivi. Ne laju nego zavijaju. Treba znati da su vrlo inteligentni i da će nepripremljenom čovjeku vrlo lako nametnuti svoju volju. Karakter im je u jednoj stvari sličan mačjem. Uvijek su svoji, a vlasnika će slušati samo ako osjeti da je jakog karaktera i da u njemu ima "vođu čopora".

Zbog toga u treningu haskija treba biti uporan i dosljedan. Od početka mu treba dati do znanja tko je "glavni" jer ako niste stabilni, strogi i ustrajni, pas će vrlo brzo iskoristiti Vašu slabost i okrenuti je u svoju korist. Može postati nestašan i neposlušan.

Haskiji nisu psi koji vole život u stanu i zatvorenom prostoru, no može se prilagoditi i takvom životu. Uvjet je da ga se dovoljno istrčava. Jako su aktivni pa mu je potrebno dosta prostora ako ga držite u dvorištu. Veliki su umjetnici u bježanju. Lako mogu prokopati rupu ispod ograde ili preskočiti ogradu visoku 2 metra.

Zbog gustog krzna više im odgovara hladnija klima. Postoje podaci da mogu izdržati čak i na -50°C. Naravno, životinja koja živi vani mora imati kućicu koja je dobro izolirana. Više o tome možete saznati u našim prethodno objavljenim odgovorima, pod naslovima:

Odabir kućice i uređenje boksa za psa


Psi koji žive na dvorištu / kako treba izgledati kućica?

Što se tiče održavanja higijene, haskiji su dosta čisti. Uglavnom nemaju svoj miris nego im krzno upija miris okoline. Nije ga potrebno, a niti preporučljivo često kupati. Linjaju se dva puta godišnje, a ako su velike vrućine i linjanje je intenzivnije. Za to vrijeme psu treba pomoći da se mrtva glava što prije ukloni. Za odraslog psa možete koristiti Furminator. Furminator je profesionalna četka za uklanjanje mrtve dlake i poddlake čime se nakon nekoliko tretmana linjanje može smanjiti i za 90%. Njegova upotreba se preporuča jednom mjesečno. U našoj ponudi možete pronaći Furminator, ali i veliki broj šampona i preparata za njegu dlake pa se za dodatne informacije možete obratiti veterinarima u Pet centru.

Kada je riječ o prehrani, uglavnom imaju jako dobar apetit. Ako se nedovoljno kreću, ne mogu potrošiti svu svoju akumuliranu energiju. Tada manje jedu i mogu postati izbirljivi. Zdravim aktivnim haskijima potrebna je hrana sa 30% proteina i 20% masti što je energetska bomba za bilo kojeg drugog psa. Naravno, vrsta hrane se prilagođava dobi, uvjetima života i količini aktivnosti psa. Ne može se isto hraniti radni pas koji je izrazito aktivan i onaj koji veći dio dana miruje. Hrana treba biti lako probavljiva i kvalitetna. Preporučila bi Vam da mu ponudite jednu od premium (Alleva, K9, Belcando) ili superpremium hrana (Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Purina Pro Plan, Brit Care) u dehidriranom obliku. Svježa voda treba uvijek biti dostupna psu.

Za sve dodatne informacije i savjete o prehrani također se možete obratiti veterinarima pri posjeti Pet centar dućanima.

OZNAKE: