Povratak

Simptomi kod bolesti jetre i dijagnostika - dodatne pretrage

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo psa stara 4 godine, 10,4 kg. U zadnjih tri  dana se loše osjeća, vodili  ga vet. pa je ustanovljeno da je napuhan. Dali su mu injekciju i dan poslije. Međutim on je počeo sve više dahtati i piti vode pa smo tražili vađenje krvi. ALT 143 amilaza <29 (1289 U/I) akl phos 1790( 68U/I). Kažu da je jetra povišena. Međutim, kako smo prije mjesec dana izgubili psa (mama od ovog psa) istim događajem jer su joj kasno (što možda sad shvaćam) ustanovili šta joj je. Imala je sve vrijednosti povišene, rekli su nam da je moguće da je genetski  problem i kod mlađeg psa. Koje preglede i šta nam je dalje činiti? Da li trebamo tražiti uzv jetre? Dobili smo i tablete za jetru. Lijep pozdrav, Nina

O: Da bi se postavila točna dijagnoza potrebno je napraviti detaljan klinički pregled i ostale pomoćne pretrage. Na temelju dobivenih nalaza se može postaviti dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija. Kod pasa sa bolesnom jetrom javljaju se različiti simptomi, a neki od njih su povraćanje, smanjen apetit, pojačana žeđ, žutica, proširen abdomen zbog nakupljanja tekućine ili povećanja jetre, promjena u boji i konzistenciji fecesa ( proljev), mršavljenje, nervni simptomi, itd. Mnogi od ovih simptoma nisu specifični za bolesti jetre, nego se javljaju i kao posljedica drugih oboljenja.

Uz već spomenuti opći klinički pregled potrebno je uzeti krv i odrediti diferencijalnu krvnu sliku, biokemijske pretrage krvi,  određivanje žučnih kiselina u serumu, analiza urina, ultrazvuk abdomena, RTG, po potrebi biopsija jetre.

Savjetujem Vam da se porazgovarate  sa veterinarom  koji je liječio Vašeg psa o mogućnosti dodatnih pretraga, a pomoć možete zatražiti i na Klinici za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr