Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 4 mjeseca uginuo nam je pas. Simtomi su mu bili prvi dan: neveseo, nema apetita, ali je pomalo jeo, otežano disanje. Drugi dan je jos teže disao, curila mu je slina iz usta, sa sukrvicom neposredno pred ugibanje, usta su mu stalno bila otvorena, pošto je padala kiša, izašao je na kišu. Veterinar mu je dao inekciju vitamina i nekakav antibiotik, no nakon par sati je uginuo. Nigdje nije krvario niti je u dvorištu bilo otrova za miševe. Rečeno nam je da je upala grla i da je navodno bio i star. Pas je bio star nekih 5 godina, nije rasan. U posljednjih nekoliko dana prije uginuća dosta je lajao na pse lutalice pored ograde. Međutim prije dva dana nam je uginuo mačak koji je imao iste simtome.

Veterinar nam je rekao da je vjerovatno pojeo otrovanog miša. Molim vas da nam pomognete, da li je moguće da imaju potpuno iste simtome i da na kraju dijagnoza bude različita? Mi sumnjamo da ih je netko otrovao ali gdje god sam čitala o trovanju, spominje se povraćanje, krv iz nosa, usta i na guzu što kod naših životinja nije bilo. Imamo 2 djece kojima smo rekli da je cuko u bolnici i da ima curu i mladunce a za mačka jos ne znaju.
Molim Vas da nam pomognete, Renata

O: Uzroci trovanja mogu biti različiti, no najčešće se radi o trovanjima onim otrovima koji su najdostupniji na tržištu.

Uglavnom se radi o trovanju otrovom za štakore, trovanju limacidima (pužomor) ili trovanju sa solju (iako je ova vrsta trovanja češća kod velikih životinja).

Otrovi za štakore su antagonisti vitamina K i djeluju kao antikoagulansi (spriječavaju zgrušavanje krvi inhibirajući sintezu određenih faktora zgrušavanja u jetri).

Teško je općenito reči koje je vrijeme potrebno da bi se ispoljili prvi simptomi, budući to ovisi o stanju organizma, količini i vrsti unesenog otrova... no u prosjeku, prvi se simptomi jave za 3 - 14 dana.

Otrovana životinja je apatična, ubrzano diše, odbija hranu, pije puno vode, sluznice su blijede, a u kasnijoj fazi javlja se krvarenje iz prirodnih otvora, povraćanje krvi...

Limacidi su insekticidi koji se koriste u poljoprivredi, za suzbijanje puževa. Ponekad se dešava da životinja slučajno pojede ''pužomor'', što se manifestira slinjenjem, povraćanjem, nekoordiniranim kretnjama, tremorima mišića, preosjetljivošću kože, a završava grčevima mišića i na kraju uginućem.

Trovanje solju manifestira se neurološkim simptomima, grčevima i dehidracijom.

Trovanja se dijagnosticiraju na temelju anamneze (podataka uzetih od vlasnika, kako bi se saznalo moguće vrijeme otrovanja i s kojim je otrovom životinja najvjerojatnije došla u dodir), kliničkih znakova i / ili postmortalno (nakon uginuća), na temelju razudbenog nalaza.

Liječe se specifičnim antidotom.

Bez kliničkog pregleda nije moguće postaviti adekvatnu dijagnozu, pa Vam, na žalost, nisam u mogućnosti reči koji bi bio pravi razlog uginuća.

Pravi bi se razlog isključivo mogao otkriti na temelju patoanatomske pretrage, tj. da se neposredno nakon uginuća izvršila razudba uginule životinje.

OZNAKE: