Povratak

Sindrom hiperostoze lubanje (Calvarial Hyperostotic Syndrome)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Možete li mi, molim Vas, reći nešto više o calvarial hyperostotic syndrome? Hvala, Blanka

O: U literaturi se sindrom hiperostoze lubanje, otprije poznate kao idiopatska hiperostoza lubanjskih kostiju, definira kao netumorozna, proliferativna bolest plosnatih kostiju lubanje. Ova bolest ima kliničke, radiografske i histopatološke sličnosti sa kraniomandibularnom osteopatijom, no kod ovog sindroma karakteristično je da je promjena lokalizirana i često unilateralna. Bolest se javlja u mladih pasa, sa jedinim simptomom – bol. Tako se većinom ne poduzima specifična terapija, već se daju lijekovi protiv bolova kada je to potrebno. U nekih se pasa javlja povremena temperatura, hromost i limfadenopatija. Primijećeno je da u većine slučajeva dolazi do spontane regresije kroz nekoliko mjeseci.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog nalaza te radiografskog i histološkog nalaza. Donedavno, bolest je jedino opisana u bulmastifa, češće u mužjaka nego u ženki, ali u novije vrijeme pojava se uočava i u drugih pasmina. Uzrok ovoj bolesti nepoznat je, ali se smatra da nije uzrok trauma, neoplazija ili degeneracija. Mogući uzroci leže u infekcijama, prehrani, metabolizmu i genetici.

Kako je riječ o vrlo rijetkoj bolesti, malo je podataka opisano u literaturi. Za dodatne informacije možete se obratiti i kolegama na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr